Στην Κοζάνη, στο κάμπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιείται έως την Κυριακή το 6ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, το οποίο είναι μια συνεργασία με το Αριστοτέλειο, το Καποδιστριακό, το Lund University και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Στο επίκεντρο η γραφή, η ανάγνωση, η κριτική, η έρευνα και η μελέτη κειμένων.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις για τον ποντιακό ελληνισμό, με τις οποίες άνοιξαν οι εργασίες, ήταν υπό την αιγίδα της ιστορικής Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και του εκδοτικού οίκου Αφοί Κυριακίδη.
Η Πέμπτη ήταν αφιερωμένη στο ποντιακό θέατρο, την ποντιακή λογοτεχνία, τα ζητήματα ποντιακής λαογραφίας και την ποντιακή διάλεκτο. Το απόγευμα οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο με θέμα τη γυναίκα του Πόντου στο χώρο και στο χρόνο.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. «Η ποντιακή διάλεκτος δεν έχει το κουράγιο να πεθάνει» ήταν ο τίτλος της ομιλίας, από τη ρήση του Ιορδάνη Παμπούκη. Όπως εξήγησε στο κοινό, είναι η πλέον κοντινή γλώσσα στην αρχαία ελληνική, με ρίζες βαθιές στο χώρο και στο χρόνο, τρόπος επικοινωνίας για εκατομμύρια ανθρώπους στη σημερινή Τουρκία, στη Ρωσία, στον παρευξείνιο χώρο και στην Ελλάδα.
Άλλωστε, από το φετινό ακαδημαϊκό έτος η ποντιακή διάλεκτος είναι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε μεταπτυχιακό, χάρη στον διευθυντή του Προγράμματος «Δημιουργική γραφή» Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο. Αυτό τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης, προσθέτοντας ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναγνωρίζοντας και τη συμβολή του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και του προέδρου του Δημήτρη Λαμπρόπουλου.
Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή που ο πρύτανης έλαβε ως δώρο μια ποντιακή λύρα όμοια με αυτή που είχε ο συνονόματος παππούς του.
«Σήμερα έχουμε στο πλευρό μας 250 συνέδρους, αποδεικνύεται περίτρανα η δυναμική του συνεδρίου και η ουσιαστική του συμβολή στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα» είπε από τη μεριά του ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος.
Η πρώτη ημέρα έκλεισε μουσικά με τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.