Στο… κενό φαίνεται ότι έπεσε η προσπάθεια προσέγγισης Κασσελάκη-Πολάκη, με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην σταματούν ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στήσει άμεσα εσωκομματικές κάλπες.
Μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε την επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα· το διάστημα που μεσολάβησε η στάση απέναντι στον βουλευτή Χανίων δεν ήταν «πολεμική», σε αντίθεση με την ομάδα των «87» που επίσης αμφισβητεί ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Ή αυτό [σ.σ. εκλογές], ή θα κάνω αυτό που φαντάζεστε» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης στα άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία καλείται να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του σαββατοκύριακου.
Με διακύβευμα τη συνοχή του κόμματος, μεγάλο ερώτημα είναι εάν τελικά θα υπάρξει πρόταση μομφής, και ποιοι θα την στηρίξουν. Για να περάσει απαιτείται το 50+1% από τις ψήφους των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που είναι 300.
Στο μεταξύ το απόγευμα έχει κληθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά την καταγγελία σε βάρος του από 70 μέλη του κόμματος. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η διαγραφή του από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι προειλημμένη απόφαση. Η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να είναι καθοριστική και αν περιλαμβάνει τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη ενδέχεται να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις.
Αν και όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θέλει να ξεπεράσει το σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την αλλαγή του καταστατικού στο συνέδριο του Οκτωβρίου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει:
• Αλλαγή του ονόματος σε Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς.
• Οι βουλευτές να μην συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα.
• Όριο τρεις συνεχόμενες θητείες στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
• Τα μέλη να αποφασίζουν για κορυφαία θέματα (κομματική γραμμή, ψηφοδέλτια).
• Βουλευτές και ευρωβουλευτές να συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.
• Ο πρόεδρος του κόμματος να επιλέγει το ⅓ των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, όπως και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Οι επικριτές του προέδρου (και κυρίως η ομάδα των «87) τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προσωποπαγές κόμμα από το οποίο θα απουσιάζουν κάθε διαφορετική άποψη και ο δημοκρατικός έλεγχος.
«Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα. […] Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό» έχει δηλώσει ο Στέφανος Κασσελάκης.