Το τρίτη κατά σειρά αφιέρωμα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης διοργανώνει η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Σχολή και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, αυτή τη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο δράσης για την υποστήριξη επαναλειτουργίας της Σχολής την οποία στηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και έτσι θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο περίπτερο του Συλλόγου και της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τους διοργανωτές στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μέρος μιας ολοκληρωμένης έκθεσης που πρόκειται να ανοίξει επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τα επίσημα εγκαίνια της νέας έδρας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης στις 25 Σεπτεμβρίου.
Την εκδήλωση ανοίγει με χαιρετισμό του, εκπροσωπώντας θεσμικά την Β.Θ. ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ενώ με χαιρετισμό συμμετέχουν σε αυτήν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακ. – Θρακ.) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Συμεών Πασχαλίδης.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο εκπροσωπεί με ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος, με την επιπλέον ιδιότητα ενός εκ των αποφοίτων της Σχολής που με το έργο τους κοσμούν την δική της παρουσία στα δημόσια πράγματα.
Στο πάνελ των ομιλητών που συντονίζει η Καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ και Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙΜ κα. Ναταλία Πούλου, συμμετέχουν με ομιλίες τους ο Καθ. Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δημήτριος Σταματόπουλος και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το τιτάνιο έργο της ανακαίνισης-εκσυγχρονισμού της Σχολής, Δρ. Γρηγόριος Πενέλης.
Θεολογική Σχολή Χάλκης: 180 χρόνια προσφοράς στα γράμματα και στον άνθρωπο
Όπως αναφέρει η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε σχετικό δελτίο Τύπου «στον Λόφο της Ελπίδος, στην Χάλκη των Πριγκηποννήσων και στην βυζαντινή Μονή της Αγίας Τριάδος ιδρύθηκε πριν από 180 χρόνια, το 1844, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ η Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ανεδείχθη ένα από τα ιστορικότερα και ιερότερα σεβάσματα της Πίστεως και του Γένους μας.
Πατριάρχες, Αρχιερείς, κληρικοί, Καθηγητές, θεολόγοι, υψηλές προσωπικότητες του Γένους μας και Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ανεδείχθησαν από την ιστορική Χαλκίτιδα Σχολή, και την κατέστησαν γνωστή παγκοσμίως, ως τόπο διδαχής όχι απλώς γνώσεων, αλλά ήθους, φρονήματος και αρετής, τόπο ασκήσεως και αγιασμού, αλλά και μυήσεως των νέων σπουδαστών στο μυστήριο της διακονίας της Μεγάλης Εκκλησίας».