Όσοι και όσες αγαπούν την παράδοση είναι δύσκολο να μην αγαπήσουν τα απροσποίητα γλέντια, αυτά τα απλά, χωρίς τα… εφέ. Συνήθως χαρακτηρίζονται ως «αυθεντικά» – ένας από τους εκφραστές αυτών των γλεντιών ήταν ο Γιώργος Τσαρτιλίδης (Τσάρτιλος).
Στο καφενείο του –που φέρει ακόμα το όνομά του– στους Γεωργιανούς Ημαθίας γλέντησαν πολλοί και πολλές στα ωραία μουχαπέτια που έκανε.
Από το… σχολείο του πέρασαν λυράρηδες και τραγουδιστές, και για να μάθουν από πρώτο χέρι αυτά που είχαν μεταφερθεί στον Τσάρτιλο από την πρώτη προσφυγική γενιά.
Με αφορμή τα τρία χρόνια από το θάνατό του, την Κυριακή έγινε στο καφενείο ένα γλέντι, για να τιμηθεί η μνήμη του με τον καλύτερο τρόπο. «Άφησε μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη και καμίαν ‘κι θα ανασπάλομε τον γλενζέ, τον μουχαμπετλή, τον κεφλή δέσκαλο και πάντα θα τραγωδούμε για τ’ ατόν» αναφέρει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, της οποίας ήταν μέλος.
Και τον θυμήθηκαν συγγενείς και φίλοι, και μίλησαν για τη λιτότητα, την εργατικότητα και το ήθος του. Για την καλοσύνη και την αισιοδοξία του. Και είπαν και λόγια που έλεγε αυτοσαρκαζόμενος: «Οκνέας είμαι και ακαταμάχητος στην αμάθεια μου».
Μια άλλη φράση που του αποδίδεται είναι η εξής: «Άνευ αρετής τα πάντα περιττά. Η αρετή έν’ κατόρθωμα όντες ευρίεσαι σε πειρασμό». Και όταν ερχόταν στο τσακίρ κέφι παραδεχόταν: «Σ’ αούτον τη ζωή μόνο πόθους είχα, αλλά χωρίς θέληση».
Κρωμναίος και Καρσλής στην καταγωγή, ο Γιώργος Τσαρτιλίδης πέρασε και άφησε έντονα το στίγμα του σε όλα όσα κατάφερε να φτιάξει σε τούτο τον κόσμο. Στον ποντιακό χώρο μιλούν ακόμα για το συναίσθημα που ερμήνευε τα τραγούδια, για το παίξιμο της λύρας με την οποία πρωτοσυναντήθηκε στα 6 του, αλλά και για έναν ακέραιο χαρακτήρα.
Για έναν τέτοιο άνθρωπο, λοιπόν, το μνημόσυνο δεν είχε δάκρυα και στεναχώρια, αλλά μουσική και χορό. Από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και αργά το βράδυ τον τίμησαν οι τραγουδιστές Σταύρος Σαββίδης, Γιάννης Κουρτίδης, Βαγγέλης Ιντζεβίδης και Νίκος Σαββίδης που έγραψαν δεκάδες ώρες μουχαπετιού με τον Τσάρτιλο, ο Χρήστος Βαρύτιμος στη λύρα, ο Βασίλης Στεφανίδης στη λύρα και στο τραγούδι, ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης στη λύρα, στο τραγούδι και το αγγείο, ο Ανδρέας Νικηφορίδης και ο Άκης Στολτίδης στο νταούλι.
Το παρών έδωσαν και μέλη της δεύτερης οικογένειάς του, της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.