Μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την οποία μπορεί να… βγουν εσωκομματικές κάλπες –ή και μια νέα διάσπαση–, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στη Realnews πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο νυν ζητά από τον τέως πρόεδρο να τοποθετηθεί ευθέως για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για πιθανότητα δημιουργίας ετερόκλητου κεντροαριστερού σχήματος, «με τη στήριξη πρόθυμων επιχειρηματιών».
«Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν υπονοώντας ότι τον εκφράζουν. Όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του, από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης, σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στο χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές”. Καθαρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα» είπε.
Στο άλλο μέτωπο, αυτό με τον Παύλο Πολάκη, παρόλο που οι κινήσεις της ηγεσίας (όπως η διαγραφή της Αθηνάς Λινού) θεωρούνται από πολλούς ότι δημιουργούν συνθήκες επαναπροσέγγισης, ο βουλευτής Χανίων εμφανίζεται πιο έτοιμος από ποτέ να καταθέσει πρόταση μομφής, ζητώντας παράλληλα ριζικές αλλαγές. Έτοιμος για την κούρσα δηλώνει ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος (επικεφαλής της ΚΟ μέχρι την πρόσφατη «αποπομπή» του) τονίζει εκ νέου ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες.
Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει να είναι… ανεκτικός απέναντι στον Παύλο Πολάκη, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ομάδα των «87», η οποία τον έχει καλέσει να αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία για εσωκομματικές κάλπες.
«Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-“κουρελού” που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή για ένα τμήμα του ακόμα και σήμερα σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι», είπε.
Εν αναμονή των κινήσεων στη σκακιέρα, και με διακύβευμα τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι αμφισβητήσεις προς την ηγεσία θα οδηγήσουν τελικά σε πρόταση μομφής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Σεπτεμβρίου, και ποιοι θα την στηρίξουν. Για να περάσει απαιτείται το 50% συν ένα από τις ψήφους των μελών που είναι 300.
Άρα, για να γίνει πράξη το σενάριο θα πρέπει να κατατεθεί η μομφή από πρόσωπο ή ομάδα και να στηριχθεί τουλάχιστον, ας πούμε, από την ομάδα των «87» που κινείται πιο επιθετικά κατά της ηγεσίας και που έχει σημαντική δυναμική.