Το σχήμα δεν έχει σημασία: είτε το κάνετε σαν πουγκάκι είτε σαν βαρκούλα, το μαντί είναι ένα νόστιμο ζυμαρικό που το συναντάμε σε πολλές ανατολίτικες κουζίνες καθώς η ιστορία του ξεκινά από το μακρινό (στο χρόνο) Βυζάντιο.
Σήμερα επιλέξαμε την καραμανλίδικη εκδοχή του, όπως την παρουσιάζει η σεφ και βραβευμένη φωτογράφος Στέλλα Σπανού.
Καλή επιτυχία!
~
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
για τη γέμιση
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά |
1 μεγάλο κρεμμύδι |
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας |
1 φλ. του καφέ λάδι |
1 κούπα ζωμό κοτόπουλου |
αλάτι-πιπέρι |
για τη ζύμη
1 ποτήρι γάλα |
½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ |
2 αυγά |
1 φλ. του καφέ λάδι |
1 κ.γ. αλάτι |
½ κιλό αλεύρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει.
- Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος (μετά από περίπου 10’) προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, και στο τέλος τη σάλτσα ντομάτας.
- Αφήνουμε να βράσει για 5’, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γάλα, το λάδι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και ανακατεύουμε ελαφρά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλα και τα κόβουμε σε μικρά τετράγωνα.
- Προσθέτουμε μια κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε τετράγωνο φύλλο και κλείνουμε με τα δάχτυλα ενώνοντας διαγώνια τις άκρες του στην κορυφή, ώστε να σχηματιστεί ένα πουγκάκι.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε σε σειρά τα μαντί.
- Τα ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 30’. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα περιχύνουμε με το ζωμό του κοτόπουλου, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα να ρουφήξουν το ζωμό και κατόπιν τα σερβίρουμε με γιαούρτι.