Ένας κύκλος έκλεισε, και αμέσως ένας άλλος άνοιξε στην αλυσίδα της μνήμης των απογόνων των Καππαδοκών που ξεριζωμένοι έφτασαν στη μητέρα-Ελλάδα. Το 24ο Πανελλήνιο Γαβούστημα που φέτος φιλοξενήθηκε στην Πλαγιά Κιλκίς πέρασε στην ιστορία· προτού συμβεί αυτό παρέδωσε τη σκυτάλη στην Ανάβυσσο Αττικής, εκεί όπου το 2025 θα γίνει η επόμενη σύναξη.
«Ναι, στο αγαπημένο μας χωριό, στο χωριό των πατεράδων μας, των παππούδων μας που φύγανε αναγκαστικά, ξεριζωμένοι από την πατρίδα μας την Καππαδοκία. Αποτελεί φόρο τιμής προς όλους αυτούς. Είναι αφιερωμένο στην ιστορία, στην “καταγωγή” της Αναβύσσου το 25ο Πανελλήνιο Γαβούστημα Καππαδοκών» σημείωσε η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Αναβύσσου Σαββούλα-Κεπέσογλου Παλταλίδου.
Η φετινή συνάντηση στην Πλαγιά έγινε το διήμερο 23-24 Αυγούστου, σε μια χρονιά που πολλές πόλεις και πολλά χωριά γιορτάζουν και τιμούν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους. Σε όλη αυτή την πορεία τα γλέντια των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και δείγμα του πολιτισμού τους, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τους δεσμούς που δημιουργούσαν μεταξύ τους, ώστε να ξεπερνούν τις δυσκολίες της προσφυγιάς.
Από τους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν έλειπε η χαρά της ζωής, μιας και η σκληρή καθημερινότητα διανθιζόταν με γιορτές και κέφι. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μπορεί να ήταν φτωχοί, αλλά όχι παραιτημένοι, και φρόντιζαν να διατηρούν ισχυρό το αίτημα για ευτυχία στη νέα πατρίδα.
Το ετήσιο «Γαβούστημα» (που σημαίνει σύναξη, συνάθροιση, μάζωμα, αντάμωμα, σμίξιμο, συνάντηση, συγκέντρωση ανθρώπων όλων των ηλικιών και όλων των γενεών), δηλαδή το αντάμωμα των απανταχού Καππαδοκών επί γης, είναι ο τρόπος των νεότερων γενεών να διατηρήσουν τη συνέχεια της ζωής και της ιστορίας.
Την έναρξη του 24ου ανταμώματος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μισσιωτών Πλαγιάς έκανε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους 1.500 και πλέον συμμετέχοντες, καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους «θεματοφύλακες των παραδόσεων της Καππαδοκίας»
«Το Γαβούστημα μεταλαμπαδεύει στη νεότερη γενιά τις αξίες του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, την ιστορία της καταγωγής, τη γλώσσα, τους χορούς, τη μουσική, τα ήθη και έθιμα της Καππαδοκίας, μπολιασμένες με το ιδιαίτερο θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων της, οι οποίοι σε ότι αφορά την περιοχή μας, εγκαταστάθηκαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, σε Πλαγιά, Αγία Παρασκευή, Νέο Αγιονέρι, Άνω, Μέσους και Κάτω Αποστόλους» τόνισε.
Συνολικά 64 καππαδοκικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Βουλής, του Δήμου Κιλκίς και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, συμμετείχαν στη σύναξη, πιστοί στο ραντεβού του Αυγούστου. Μια από τις κορυφαίες και συγκινητικές στιγμές ήταν η βράβευση του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής Θωμά Γερασιμίδη, για το εθελοντικό έργο που προσφέρει με την Ιατροκοινωνική Ομάδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων. Πρόκειται για Καππαδόκη δεύτερης γενιάς, γεννημένο στην Έδεσσα, με καταγωγή από την Αραβησσό.
Το 24ο Γαβούστημα τίμησε με την παρουσία του και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος, ο οποίος μίλησε για τον Άγιο Δημήτριο εκ Μιστίου.