Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα νεκρά ψάρια της Κάρλας στον Παγασητικό ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια σχετίζεται με την πτώση της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου στα σημεία αυτά καθώς και εντός της λίμνης. Το πώς βρέθηκαν στον Παγασητικό θα είναι το αντικείμενο της έρευνας.
Σύμφωνα με την παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη, πρέπει μεταξύ άλλων να διερευνηθεί «αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοιχτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στη σήραγγα που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής».
Επίσης, παρήγγειλε να «διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της πεδιάδας με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν».
Μάλιστα στο έγγραφό της κάνει λόγο για «εφιαλτική εικόνα με τόνους νεκρών ψαριών της Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού».
«Να διερευνηθεί επιπλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά» προσθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι του Βόλου έχει τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα για τα νεκρά ψάρια, ενώ η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησία διερευνά νομικά το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς και αγωγή για δυσφήμηση της περιοχής. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 τόνοι ψαριών που προορίζονται για καύση σε εταιρεία που εδρεύει στη Λάρισα και η οποία είναι συμβεβλημένη με την περιφέρεια.