Με ελληνικό αέρα θα διεξαχθούν οι εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο για τον δήμο Μελβούρνης, καθώς ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους είναι ο Ελληνοϊταλός αθλητής Αντώνης Κουτουφίδης και ο νυν δήμαρχος Νικ Ρις (Nick Reece), ο οποίος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και δηλώνει «Έλληνας στην καρδιά», ενώ υποψήφια αντιδήμαρχος με διαφορετικό συνδυασμό είναι η Έσθερ Ανατολίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικές εκλογές στη Μελβούρνη θα διεξαχθούν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, με καταληκτική ημερομηνία αποστολής των ψηφοδελτίων έως τις 25 Οκτωβρίου και οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν δήμαρχο, αντιδήμαρχο και εννέα συμβούλους μεταξύ των υποψηφίων για την επόμενη τετραετία.
Δήμαρχος «Έλληνας στην καρδιά»
Ο νυν δήμαρχος Μελβούρνης Νικ Ρις ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο μετά την αποχώρηση της Sally Capp τον Ιούλιο του 2024, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και όπως έχει δηλώσει είναι «Έλληνας στην καρδιά».
«Η πανέμορφη σύζυγός μου Φελίσιτι είναι Ελληνίδα και τα παιδιά μου μεγαλώνουν ως Ελληνοαυστραλοί, μαθαίνουν ελληνικά και θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας» είχε δηλώσει το προηγούμενο διάστημα σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος».
Όπως επισημαίνεται, έχει αναπτύξει μια βαθιά σχέση με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (GCM) και είναι υπέρμαχος των ελληνικών θεμάτων, ενώ συχνά αφηγείται, με χιούμορ, εμπειρίες και περιστατικά από την τακτική συναναστροφή του με Ελληνοαυστραλούς.
Μάλιστα, είναι και ο ίδιος είναι μετανάστης, καθώς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1974 και έφτασε με την οικογένειά του στην Αυστραλία όταν ήταν μόλις 4 ετών.
Είναι εκτελεστικό μέλος της Διοίκησης (Chancellery) του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, κατέχει ακαδημαϊκή θέση κύριου συνεργάτη (principal fellow) και διδάσκει στο Melbourne School of Government.
Για πάνω από 10 χρόνια, ήταν διευθυντής του «The Big Issue», της επιτυχημένης κοινωνικής επιχείρησης για άστεγους και περιθωριοποιημένους ανθρώπους στην Αυστραλία, ενώ έχει εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος της ομοσπονδιακής πρωθυπουργού Julia Gillard και των πρωθυπουργών της Βικτώριας, Steve Bracks και John Brumby.
Εξελέγη αντιδήμαρχος Μελβούρνης τον Νοέμβριο του 2020, αφού προηγουμένως είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος το 2016 και ως αναπληρωτής επικεφαλής του χαρτοφυλακίων Οικονομικών βοήθησε τον δήμο Μελβούρνης να καταγράψει πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.
Ως υποψήφιος για τη Δημαρχία δεσμεύτηκε για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τους κατοίκους της πόλης της Μελβούρνης και προαστίων και για τη μετατροπή των παλαιών κτηρίων γραφείων στο επιχειρηματικό προάστιο σε χιλιάδες διαμερίσματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση.
Ο Ελληνοϊταλός θρύλος του αυστραλιανού ποδοσφαίρου
Ο Αντώνης Κουτουφίδης, γιος ενός Ελληνοκύπριου και μιας Ιταλίδας, γεννήθηκε στη Βικτόρια και εξελίχθηκε σε θρύλο του αυστραλιανού ποδοσφαίρου (AFL).
Γεννημένος το 1973, ο «Kouta», όπως είναι το παρατσούκλι του, έπαιζε σε κάθε θέση και το 2004 συμπεριλήφθηκε στην ομάδα «Greek Team of the Century», μία αντιπροσωπευτική ομάδα των καλύτερων παικτών ελληνικής καταγωγής του AFL. Μάλιστα στην Αυστραλία συχνά τον αποκαλούσαν «πρότυπο» του σύγχρονου ποδοσφαιριστή.
Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, έγινε αστέρας των reality shows, εμφανιζόμενος στις τηλεοπτικές οθόνες ως «Kouta the Greek God», στο «Gladiators» και συμμετέχοντας επίσης ως διαγωνιζόμενος στο «Dancing With The Stars», όπου και αναδείχθηκε νικητής το 2006.
Παράλληλα, διατηρεί επιχείρηση γυμναστικής και φέτος αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Μελβούρνης.
Έχει ήδη παρουσιάσει βασικές πολιτικές δεσμεύσεις του, ανάμεσα στις οποίες και η πρόθεσή του να σταματήσει η εργασία από το σπίτι, ώστε οι υπάλληλοι να επιστρέψουν στην πόλη, δίνοντας ζωή το κέντρο της, πρόταση που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
«Θα συνεργαστούμε με την πολιτειακή κυβέρνηση για να εισαγάγουμε νέους νόμους σύμφωνα με τους οποίους οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις πρέπει να εργάζονται τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο τους για να ζωντανέψει η πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την Παρασκευή εξήγγειλε μείωση του κόστους μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διανομή δωρεάν καφέ σε όσους εργάζονται στο κέντρο της πόλης. «Θέλουμε να αναζωογονήσουμε και πάλι τη Μελβούρνη» δήλωσε, ενώ εστιάζει και αυτός στη στεγαστική κρίση, τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τις επιχειρήσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια Ελληνίδα στην υπηρεσία της Τέχνης
Υποστηρίκτρια των τεχνών και του πολιτισμού στην Αυστραλία και υπέρμαχος των καλλιτεχνών, η Έσθερ Ανατολίτη είναι υποψήφια αντιδήμαρχος με τον συνδυασμό του Τζαμάλ Χακίμ κι αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη Ελληνοαυστραλή στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Για δύο δεκαετίες κατείχε ηγετικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς σχετικούς με τις Τέχνες και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ως συγγραφέας, το έργο της έχει δημοσιευτεί ευρέως, στην Αυστραλία, αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως δηλώνει, η ελευθερία της έκφρασης και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων είναι για εκείνη κάτι «βαθιά πολιτικό».
«Είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας. Μια αντανάκλαση της δημοκρατίας στον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο», είχε αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στον «Νέο Κόσμο».
Ως Ελληνοαυστραλή, η Έσθερ Ανατολίτη, μπορεί να θυμηθεί μια εποχή που έπρεπε να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να διαφέρει, το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη της και να έχει εμπιστοσύνη ότι η φωνή της θα έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με εκείνη των Αγγλόφωνων συνομηλίκων της.
Αυτή η αλλαγή για την ίδια ξεκινάει από το σχολείο, από την πρώιμη εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στη δύναμη της ελληνικής κοινότητας και της οικογένειας, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν «τριβές» όταν πρόκειται να επιτραπεί να ακουστούν διαφορετικές φωνές μέσα στην κοινότητα.
Όταν σκέφτεται τη γενιά των γονέων της που μετανάστευσαν πριν από δεκαετίες και ένιωσαν μια αίσθηση εχθρότητας από την ευρύτερη αυστραλιανή κοινότητα, αναγνωρίζει ότι έπρεπε να προστατευτούν και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τον ρατσισμό και την προκατάληψη. Αυτό σήμαινε, με πολλούς τρόπους, τη διατήρηση αυτής της μάλλον υπερβολικής αίσθησης του τι σήμαινε το «ελληνικό μεγαλείο» ή τι σήμαινε να είσαι Ελληνοαυστραλός.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις πολιτιστικές μας αξίες για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή είναι η αληθινή ουσία της κληρονομιάς μας και το δημόσιο καθήκον μας, το πολιτικό μας καθήκον ως Έλληνες» καταλήγει.
View this post on Instagram
Βασισμένο σε πληροφορίες από την ιστοσελίδα Neoskosmos.com