Στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ κοντά στο Παρίσι συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου ο ιδρυτής και επικεφαλής της πλατφόρμας Telegram Πάβελ Ντούροφ, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα από τη γαλλική δικαιοσύνη. Ελέγχεται, μεταξύ άλλων, για τη δυνατότητα που δίνει η εφαρμογή στους χρήστες να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές που είναι κοντά στην έρευνα.
Ο 39χρονος που έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και ρωσική, συνοδευόταν ως συνήθως από έναν σωματοφύλακα και τη βοηθό του. Το περιοδικό Forbes εκτιμά την περιουσία του στα 15,5 δισ. δολάρια.
Οι ίδιες πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ιδιωτικό του τζετ είχε αναχωρήσει από το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Ο Πάβελ Ντούροφ επρόκειτο να διανυκτερεύσει στο Παρίσι.
Το ένταλμα που εκδόθηκε από την OFMIN, αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, φέρεται να σχετίζεται με την προκαταρκτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για διάφορα αδικήματα – από απάτες ως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και εξύμνηση της τρομοκρατίας.
Ουσιαστικά η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί τον επικεφαλής του Telegram πως παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της, δεν φρόντισε να υπάρχουν έλεγχοι και δεν συνεργάστηκε με τις διωκτικές Αρχές.
«Φτάνει πια με την ατιμωρησία του Telegram», είπε με ικανοποίηση ένας από τους ερευνητές, με δόση έκπληξης που ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος παρότι γνώριζε ότι καταζητείται στη Γαλλία αποφάσισε να ταξιδέψει στο Παρίσι.
«Ίσως εξαιτίας του αισθήματος πως έχει απόλυτη ατιμωρησία», σχολίασε μια από τις πηγές.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι λαμβάνει «άμεσα μέτρα» για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Το Telegram
Το Telegram ιδρύθηκε το 2013 από τον Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα εναλλακτική στους μεγάλους αμερικανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνονται συχνά για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.
Σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, ο Πάβελ Ντούροφ από το Ντουμπάι πέρσι τον Απρίλιο περιέγραψε πώς η ιδέα να φτιάξει μια υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων άρχισε να εδραιώνεται μέσα του αφού υπέστη πολλές πιέσεις από τις ρωσικές Αρχές την περίοδο που εργαζόταν στο VK, ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε στην πατρίδα του προτού τον πουλήσει και φύγει από τη Ρωσία το 2014.
Κατόπιν προσπάθησε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Σαν Φρανσίσκο, προτού τελικά επιλέξει το Ντουμπάι, το οποίο εξαίρει για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την «ουδετερότητά του».
Στο εμιράτο του Κόλπου το Telegram προστατεύεται από τους κανονισμούς και τους ελέγχους άλλων κρατών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση σε μεγάλες πλατφόρμες για να διαγράφουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν παράνομο.
Σύμφωνα με τον Πάβελ Ντούροφ, κάποιες κυβερνήσεις θέλουν να τον πιέσουν, αλλά αυτός θεωρεί πως η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη», και όχι να «παίζει γεωπολιτικά παιγνίδια».
Με ομάδες συζήτησης που ενίοτε ξεπερνούν τα 200.000 μέλη, η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί ότι διευκολύνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περιεχομένου με λόγο μίσους, νεοναζιστικό, συνωμοσιολογικό, ως ακόμη και τη δράση κυκλωμάτων παιδεραστών και τρομοκρατικών οργανώσεων.