Τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου που ανήκει σε ένα νέο γένος και είδος μεγάλου θηροπόδου δεινοσαύρου ανακαλύφθηκαν στο γεωλογικό σχηματισμό Balabansai στο Κιργιστάν, ένας σχηματισμός που έχει διαπιστωθεί ότι ανήκει στη Μέση Ιουρασική Περίοδο.
Ο δεινόσαυρος έλαβε την επιστημονική ονομασία Alpkarakush kyrgyzicus και η ερευνητική ομάδα που τον ανακάλυψε με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Zoological Journal of the Linnean Society αναφέρει ότι ο δεινόσαυρος αυτός ζούσε πριν από περίπου 165 εκατ. έτη και είχε μήκος σώματος 7 έως 8 μέτρα.
Τα ανατομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά
Διέθετε ένα προεξέχον «φρύδι» στο λεγόμενο οπισθοκογχικό οστό, ένα οστό κρανίου πίσω από το άνοιγμα των ματιών γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρχε σε αυτό το σημείο κάποιου είδους κέρατο. Ο Alpkarakush kyrgyzicus ανήκει στους Metriacanthosauridae, μια ομάδα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους αλλοσαυροειδών θηροπόδων δεινοσαύρων που χαρακτηρίζονται από ψηλά τοξωτά κρανία, επιμήκεις νευρικές ράχες σαν πλάκες και λεπτά πίσω άκρα.
«Τα θηρόποδα είναι μια από τις πιο σημαντικές μεγάλες ομάδες δεινοσαύρων, συμπεριλαμβανομένων γνωστών αρπακτικών, όπως ο Τυραννόσαυρος και ο Αλλόσαυρος καθώς και τα σύγχρονα πουλιά. Υπήρχαν πολλά είδη θηροπόδων. Ακριβώς όπως τα λιοντάρια σήμερα βρίσκονται κυρίως στην Αφρική και οι τίγρεις μόνο στην Ασία, ο Αλλόσαυρος, για παράδειγμα, ζούσε στη Βόρεια Αμερική και τη νοτιοδυτική Ευρώπη ενώ οι μετρικάκανθοσαυροι παρόμοιου μεγέθους ζούσαν στην Κίνα. Ωστόσο, η ενδιάμεση περιοχή, δηλαδή μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, ήταν μέχρι στιγμής terra incognita. Δεν είχε διαπιστωθεί μέχρι στιγμής η παρουσία μεγάλων αρπακτικών δεινοσαύρων σε αυτή την τεράστια περιοχή» αναφέρει ο καθηγητής Όλιβερ Ράουχουτ του Παλαιοντολογικού-Γεωλογικού Μουσείου στο Μόναχο.
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε στο ίδιο σημείο απολιθώματα δύο νεαρής ηλικίας δεινοσαύρων του άγνωστου μέχρι σήμερα είδους κάτι που δημιουργεί υπόνοιες ότι το είδος αυτό ακολουθούσε συλλογικές τακτικές στο τρόπο ζωής ή/και απόκτησης τροφής.