Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10 μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τις σορούς έξι ανδρών, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με την Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών. Πρόκειται για ομήρους που εδώ και μήνες ήταν γνωστό ότι δεν βρίσκονται στη ζωή.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40.173 Παλαιστίνιοι και 92.857 έχουν τραυματιστεί.
Προσπάθειες για εκεχειρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε σήμερα από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Αίγυπτο προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
Χθες συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Εκτός από την Αίγυπτο θα μεταβεί και στο Κατάρ, καθώς οι δύο αυτές χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις.
Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ότι συμφωνούν με το προσχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασε στα τέλη Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν, το οποίο βασίζεται σε ισραηλινή πρόταση.
Όμως το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ ότι πρόσθεσε «νέους όρους», οι οποίοι αφορούν κυρίως τη διατήρηση των στρατευμάτων του κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου και έναν κατάλογο με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ντόχα, οι ΗΠΑ πρότειναν ένα νέο συμβιβαστικό σχέδιο, όμως η Χαμάς εξακολουθεί να επιμένει να υιοθετηθεί το αρχικό προσχέδιο του Μπάιντεν, απορρίπτοντας τις προσθήκες για τις οποίες εκτιμά ότι αποτελούν «αμερικανικές εντολές».
«Να περάσουμε τη γραμμή τερματισμού το συντομότερο δυνατό» ζήτησε εκ νέου χθες ο Άντονι Μπλίνκεν, εκτιμώντας ότι «υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος σε όλη την περιοχή» η οποία πλέον απειλείται από την εξάπλωση της σύγκρουσης.
Το Ιράν και το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ έχουν δεσμευθεί να απαντήσουν τόσο στο θάνατο από ισραηλινό πλήγμα στα τέλη Ιουλίου υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, όσο και στη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.