Οκτώ δεκαετίες έχουν περάσει από τη 17η Αυγούστου 1944, όταν σημειώθηκε το Μπλόκο της Κοκκινιάς, η πιο αιματηρή επιχείρηση στην κατοχική Αθήνα που άφησε πίσω της σχεδόν 200 νεκρούς, 3.000 αιχμάλωτους και ολόκληρες συνοικίες στάχτη.
Όλα άρχισαν περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα, όταν τάγμα του 1ου Συντάγματος Ευζώνων, Γερμανοί οπλίτες της 11ης Αεροπορικής Μεραρχίας και μέλη της γερμανικής Μηχανοκίνητης Διμοιρίας περικύκλωσαν την Κοκκινιά, τη «Μικρή Μόσχα» όπως την ονόμαζαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι ταγματασφαλίτες λόγω της δράσης του ΕΑΜ.
«Ήταν άλλη μια γερμανική θηριωδία», όπως εύστοχα σημειώνει σε ανάρτησή της η φλογερή Μικρασιάτισσα με ρίζες και στον Πόντο ιστορικός Αρχοντία Παπαδοπούλου.
«17 Αυγούστου 1944. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Άλλη μία γερμανική θηριωδία στις Δέλτους της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Η Νίκαια τιμά τα 80 χρόνια από την εκτέλεση νέων της Αντίστασης, ως επί το πλείστον προσφυγόπουλων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και τα Τάγματα Ασφαλείας, μετά από υπόδειξη ελλήνων συνεργατών τους. Οι προδότες, φορώντας μαύρη κουκούλα, έδειχναν στους γερμανούς ποιους συμπατριώτες τους να εκτελέσουν.
6.000 με 8.000 άνδρες από 15-60 χρονών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Οσίας Ξένης όπου παρέμειναν γονατιστοί μέχρι αργά το μεσημέρι εκείνης της φοβερής Πέμπτης με καύσωνα πάνω από 40 βαθμούς.
»Οι εκτελέσεις 78 πατριωτών (Δημήτρη Λιάτσου, Το Μπλόκο της Κοκκινιάς) έγιναν στο παρακείμενο υφαντουργείο – την Μάντρα. Οι γερμανοί εκτέλεσαν επί τόπου και κάποιους από τους έλληνες προδότες συνεργάτες τους. Άλλοι 58 (Δημήτρη Λιάτσου, Το Μπλόκο της Κοκκινιάς) εκτελέστηκαν στον Κοκκινόβραχο Νεάπολης.
»Στη συνέχεια 2.500 άνδρες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου (αιχμάλωτος στο Χαϊδάρι και ο πατέρας της μητέρας μου), όπου εκτελούνταν πολλοί κάθε ημέρα, άλλοι μεταφέρθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όσοι επέζησαν επέστρεψαν ανάπηροι, με τραύματα ψυχικά, σωματικά. Κουβαλούν την φρίκη μέχρι σήμερα.
»Την ίδια ημέρα εκτέλεσαν και πολίτες στους δρόμους. Έκαψαν και 100 προσφυγικά σπίτια στη Νεάπολη (περιοχή Καμμένων), αρπάζοντας πρώτα όσα τιμαλφή είχαν διασώσει οι πρόσφυγες από την Καταστροφή.
Στο Σαρανταήμερο μνημόσυνο με μυδράλια από τον λόφο Καραβά σκότωσαν και άλλους καθώς, ανυποψίαστοι, έβγαιναν από την Οσία Ξένη.
»Τιμή και δόξα στους ήρωες που έπεσαν για την Ελευθερία, την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την εθνική μας αξιοπρέπεια».
Αρχοντία Παπαδοπούλου
• Πηγή: facebook.com/archondia.papadopoulou.