Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη μικρή ορθόδοξη εκκλησία στο Δουβλίνο, o φετινός Δεκαπενταύγουστος είναι διαφορετικός για την ελληνορθόδοξη κοινότητα, μια που εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Μητρόπολη Ιρλανδίας.
Ένας εξαιρετικά μορφωμένος και πολύγλωσσος ποιμενάρχης, ο σεβασμιότατος Ιάκωβος –κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος–, με καταγωγή από την Αθήνα, είναι ο πρώτος μητροπολίτης Ιρλανδίας.
Επειδή μάλιστα η σημερινή μέρα είναι εργάσιμη στην Ιρλανδία, ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου έγινε χθες το απόγευμα με μικρή αγρυπνία, δηλαδή Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία.
Στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συγκεντρώθηκαν πλήθος πιστών ελληνικής καταγωγής –πολλοί από τους οποίους αποτελούν ομογενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς και αρκετοί έχουν μεταναστεύσει στη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και αργότερα–, σε κλίμα κατάνυξης, για να προσευχηθούν στην Παναγία.
Το ιστορικό της ίδρυσης και ο νέος μητροπολίτης
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την ίδρυση Μητρόπολης Ιρλανδίας σε συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου 2024, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το αίτημα υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, καθώς διαπίστωσε πως είχε αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ελληνορθόδοξων πιστών. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν ομόφωνη, και νέος μητροπολίτης εκλέχθηκε ο μέχρι τότε επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος.
Ο νέος μητροπολίτης Ιρλανδίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία-Γλωσσολογία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Βερολίνο, Θεολογία στη Βοστόνη, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Από το 2010 υπηρετούσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά και τον Ιούλιο του 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μόντρεαλ, τιτουλάριος επίσκοπος Ζηνουπόλεως, βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς σε Ιάκωβος.
Η ενθρόνησή του ως μητροπολίτη Ιρλανδίας έγινε στις 18 Μαΐου 2024 στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παρουσία πλήθους πιστών που ήρθαν ακόμη και από τον Καναδά, αλλά και της ιεραρχίας της εκκλησίας.
Ο γραφίστας από τα Γρεβενά που σχεδίασε το έμβλημα
Το έμβλημα της Μητρόπολης σχεδίασε ο expert στην οπτική επικοινωνία Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, από τα Γρεβενά, ο οποίος πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς σχεδίασε σχεδιάσει μια φωτορεαλιστική εγκατάσταση με όλα τα στάδια του άλματος με το οποίο ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό στο Παρίσι, και έγινε …viral.
Ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ιρλανδία. Αγαπά τη χώρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Είναι ο εμπνευστής και ο οργανωτής του πενθήμερου Φεστιβάλ Αγίου Πατρικίου που γίνεται κάθε Μάρτιο στα Γρεβενά και περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια, σεμινάρια, εκθέσεις, γαστρονομία, βραδιές λογοτεχνίας και κινηματογραφικές προβολές.
Έχοντας μελετήσει για χρόνια τον πολιτισμό της χώρας, αλλά καθώς έχει σπουδές (και) Θεολογίας στο ΕΚΠΑ, ο Παπαλαμπρόπουλος προσέγγισε τον νέο μητροπολίτη και προσφέρθηκε να σχεδιάσει το έμβλημα της Μητρόπολης.
«Στο κέντρο του εμβλήματος υπάρχει ο κέλτικος σταυρός και γύρω του η συνένωση των γραμμάτων ΙΜΙ, που σημαίνουν Ιερά Μητρόπολη Ιρλανδίας. Διακρίνεται επίσης το περίγραμμα ενός ναού με την αισθητική της περιοχής και φυσικά το σύμβολο της Ιρλανδίας, το τριφύλλι», εξήγησε στη Voria ο Στ. Παπαλαμπρόπουλος και συνέχισε: «στις διδασκαλίες του ο Άγιος Πατρίκιος, προστάτης άγιος της Ιρλανδίας, χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα – Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ο Άγιος Πατρίκιος είναι αυτός που μεταλαμπάδευσε τον Χριστιανισμό στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι της οποίας υιοθέτησαν το τριφύλλι ως σύμβολο της χώρας».
Όλο το έμβλημα περικλείεται από έναν κύκλο, εντός του οποίου αναπτύσσεται το κέλτικο σχέδιο που παραπέμπει σαφώς στην ιρλανδική παράδοση.
• Πληροφορίες: voria.gr.