Είναι πανθομολογούμενο ότι ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα, ευνοείται σε μεγάλο ποσοστό από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της χώρας είναι καλυμμένο από πευκοδάση. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα δέντρα που κυριαρχούν σε κάθε σημείο που υπάρχει δεντροφύτευση, ακόμη και εντός αστικών περιοχών, είναι τα πεύκα τα οποία αρπάζουν εύκολα φωτιά και την μεταδίδουν πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.
Υπάρχει μια διαδεδομένη θεωρία, που ως υπεύθυνους γι’ αυτό το γεγονός υποδεικνύει τους Ρωμαίους.
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι το κυπαρίσσι δεν καίγεται όπως το πεύκο, γι’ αυτό και δημιουργούσαν γύρω από τις πόλεις περίμετρο από κυπαρίσσια. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η περίμετρος αυτή αποτελούνταν από πολλές σειρές κυπαρισσιών – έτσι ώστε να δημιουργείται στην ουσία μια αντιπυρική ζώνη.
Οι Ρωμαίοι ωστόσο αποφάσισαν ότι τα πεύκα έχουν διπλή χρησιμότητα για την Αυτοκρατορία τους. Έτσι τα φύτευαν παντού στις περιοχές που κατακτούσαν, και φρόντιζαν μάλιστα να κόβουν τα κυπαρίσσια γύρω από τις πόλεις και τους οικισμούς, πραγματοποιώντας περιμετρική πυκνή φύτευση πεύκων. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα πεύκα για ξυλεία, για τις όποιες ανάγκες τους, αλλά τα χρησιμοποιούσαν και ως… μολότοφ, έτσι ώστε σε περίπτωση που μια πόλη ή περιοχή έφθανε στα όρια της εξέγερσης και δεν μπορούσαν πλέον να την αντιμετωπίσουν, έβαζαν φωτιά στα δέντρα για να την κάψουν.
Τα κυπαρίσσια
Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, οι αρχαίοι Έλληνες γνωρίζοντας την αντιπυρική ιδιότητα των κυπαρισσιών τα φύτευαν στα νεκροταφεία που βρίσκονταν πάντα έξω από τις πόλεις έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς –σκόπιμης ή μη– να υπάρχει διάδρομος διαφυγής.
Την τακτική αυτήν, τη φύτευση δηλαδή κυπαρισσιών στα νεκροταφεία, την συνέχισαν αργότερα και οι χριστιανοί, με τους ιστορικούς να εκτιμούν ότι απλώς συνέχισαν την παράδοση που υπήρχε σε αυτό το ζήτημα χωρίς να γνωρίζουν το λόγο.
Το μυστικό του κυπαρισσιού είναι ότι καταφέρνει να συγκρατεί περισσότερο νερό από πολλά είδη δέντρων, και έχει μεγάλη αντίσταση σε ανάφλεξη. Προφανώς και τα κυπαρίσσια αρπάζουν κάποια στιγμή φωτιά, αλλά πολύ πιο δύσκολα από τα πεύκα.