Με εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και επισκέψεις σε τοπικά πανηγύρια, μαζί με δροσερές βουτιές στα γαλανά νερά της Πελοποννήσου κύλησαν οι μέρες στο 16ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για 34 ομογενείς από 18 έως 24 ετών, ελληνικής και κυρίως μεσσηνιακής καταγωγής, που πραγματοποιούν σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το Θερινό Σχολείο υλοποιήθηκε και φέτος ως πρόγραμμα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάρκειας 28 ημερών πρόγραμμα ήρθε εις πέρας από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι συνεισέφεραν οικονομικά και οργανωτικά στο εγχείρημα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γέφυρα σύνδεσης με την πατρίδα για τα ελληνόπουλα της Διασποράς.
28 ημέρες επιμόρφωσης και διασκέδασης
Το πρόγραμμα του 16ου Θερινού Σχολείου είχε διάρκεια 28 ημερών και συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, περιλαμβάνοντας εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις στο Ανάκτορο του Νέστορα και το Νιόκαστρο, στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, στην Αρχαία Μεσσήνη, στις Μυκήνες και το Ναύπλιο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου -όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη- στην Αρχαία Ολυμπία, στο Σπήλαιο του Διρού και τη Λακωνική Μάνη, το Κάστρο της Μεθώνης και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Επιπλέον, οι νεαροί ομογενείς περιηγήθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας και επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας και τον ιερό ναό της Υπαπαντής. Έγιναν, επίσης, δεκτοί στη Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Καλαμάτας.
Ελληνικό καλοκαίρι με πανηγύρια και κρουαζιέρες
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές συνδυάστηκαν με συμμετοχή σε δύο τοπικά πανηγύρια στον Πολύλοφο και τον Πύργο Τριφυλίας, καθώς και με κολύμπι στις παραλίες του Καλού Νερού Κυπαρισσίας, της Μπούκας, της Μεθώνης, του Οιτύλου και της Φοινικούντας, και κρουαζιέρες στον Μεσσηνιακό Κόλπο, τη Σφακτηρία και το Χελωνάκι.
Παράλληλα, το γκρουπ των νεαρών ομογενών επισκέφθηκε την Στέγη της Εκκλησίας, το Μανιατάκειο Ίδρυμα στην Κορώνη, την έδρα του δήμου Κυπαρισσίας, τον Ταΰγετο, αλλά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις του Costa Navarino, όπου παρακολούθησαν διάλεξη για την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη.
Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία και ελληνικοί χοροί
Στην αρχαία Ολυμπία, τα παιδιά πήραν μέρος σε αγώνες σταδίου ανδρών και γυναικών, με έπαθλο έναν κότινο αγριελιάς και ένα μπουκάλι μεσσηνιακού οίνου, ενώ στην Κυπαρισσία, όπου εξασκήθηκαν στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς υπό την καθοδήγηση του στελεχών του Μουσικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής.