Μετά από 15 χρόνια προσπαθειών, οι μαθητές με ελληνική υπηκοότητα που φοιτούν στα Ομογενειακά Σχολεία της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου θα παίρνουν ισότιμο απολυτήριο με εκείνους οι οποίοι φοιτούν στην Ελλάδα και έτσι θα μπορούν να σπουδάσουν οπουδήποτε επιθυμούν στον κόσμο!
Και αυτό έγινε δυνατό μόλις τον περασμένο μήνα, όταν εγκρίθηκε και ψηφίστηκε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την πολυαναμενόμενη διάταξη η οποία θα αλλάξει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της Ομογένειας σε Πόλη και Ίμβρο.
Τι ίσχυε έως σήμερα
Οι μαθητές με ελληνική υπηκοότητα που φοιτούσαν στα Ομογενειακά Σχολεία έπαιρναν από τις διευθύνεις των σχολείων τους βεβαιώσεις ότι φοίτησαν εκεί. Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας τις αναγνώριζε και για αυτόν τον λόγο οι απόφοιτοι Λυκείου είχαν το δικαίωμα, μετά από σχετικές εξετάσεις που έδιναν αρχές Σεπτεμβρίου, να φοιτήσουν αποκλειστικά στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Την ίδια ώρα, επειδή δεν εντάσσονταν στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είχαν δικαίωμα –ακόμα και να ήθελαν–, να μείνουν και να σπουδάσουν στα τουρκικά ΑΕΙ, με τις βεβαιώσεις των λυκείων τους! Απαιτούνταν απολυτήριο Λυκείου.
Η πολυπόθητη αλλαγή
Με την αλλαγή του νόμου, οι μαθητές που τελειώνουν τα Ομογενειακά Σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου θα έχουν το δικαίωμα, αν φυσικά επιθυμούν και θέλουν, να γράψουν εξετάσεις στα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Θρησκευτικών της Γ’ Λυκείου και να πάρουν απολυτήριο, οπότε και αποκτούν το δικαίωμα να σπουδάζουν εκτός Ελλάδος στη Δύση ή την Ανατολή… δηλαδή στην Τουρκία.
Σχολιάζοντας τη θετική εξέλιξη σε ανάρτησή του στο facebook, ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου τόνισε: «Χαιρόμαστε πως οι μαθητές μας με ελληνική υπηκοότητα απέκτησαν δικαιώματα φθάνει να επιθυμούν και να θέλουν… Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, επώνυμους και ανώνυμους, τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας και του υπ. Παιδείας της Ελλάδος, τους δημοσιογράφους που έγραψαν και γνωστοποίησαν το θέμα στα φύλλα τους και στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια… Όλες οι προσπάθειες γίνονται για το +1, για να αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Ομογένειας και να διασφαλιστεί το μέλλον της. Η απόφαση μας χαροποίησε και τόνωσε το ηθικό μας! Ευχόμαστε να πιάσει τόπο!».
Όπως ανέφερε, από το σχολικό έτος 1999-2000 μέχρι το σχολικό έτος 2023-2024 από το Ζωγράφειο αποφοίτησαν 29 μαθητές.
Η διάταξη
Η σχετική διάταξη για ζητήματα Ομογενειακών Σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ίμβρου βρίσκεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» και έχει ως εξής:
«Οι βεβαιώσεις ή τα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται στους μαθητές ελληνικής υπηκοότητας από τα ομογενειακά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου από την έναρξη λειτουργίας τους, με τα οποία βεβαιώνεται η περάτωση σπουδών σε αυτά είναι ισότιμα προς τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου της ημεδαπής.
»Οι μαθητές ελληνικής υπηκοότητας των ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου που έχουν βεβαίωση ή πιστοποιητικό σπουδών των ανωτέρω σχολείων ανεξάρτητα από το έτος λήψης τους, με το οποίο βεβαιώνεται η περάτωση των σπουδών στο Λύκειο, μπορούν, κατόπιν αίτησής τους, να λάβουν μέρος σε απολυτήριες εξετάσεις Γενικών Λυκείων της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώπιον του Συλλόγου Διδασκόντων και να λάβουν απολυτήριο τίτλο από το Γενικό Λύκειο στις εξετάσεις του οποίου θα συμμετάσχουν.
»Οι μαθητές της παρ. 2 εξετάζονται γραπτά και προφορικά σε ύλη που καθορίζει ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων από τα σχολικά εγχειρίδια των μαθημάτων της ιστορίας γενικής παιδείας, νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου με θέματα ανάπτυξης – ανοιχτού τύπου.
•Οι εξετάσεις διενεργούνται με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.
•Τα γραπτά διορθώνονται από τους διδάσκοντες ή από εκπαιδευτικούς του σχολείου που έχουν τα συγκεκριμένα μαθήματα ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.
•Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι σε κάθε ένα από τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα έλαβαν βαθμό ίσο τουλάχιστον με τη βαθμολογική βάση του δέκα (10) και στη γραπτή και στην προφορική εξέταση.
»Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται οι σχολικές μονάδες, ο χρόνος υποβολής της αίτησης, ο χρόνος της εξέτασης, ο τρόπος των εξετάσεων, το περιεχόμενο της εξέτασης των μαθημάτων, ο τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, ο τρόπος βαθμολόγησης και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικά με τη διαδικασία των εξετάσεων.
»Στους επιτυχόντες των εξετάσεων της παρ. 3 χορηγείται απολυτήριο του Γενικού Λυκείου στις εξετάσεις του οποίου συμμετείχαν. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται ο τύπος του απολυτηρίου, το περιεχόμενό του και ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού του απολυτηρίου.»