Αμέσως μετά την είσοδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ακούστηκε ο Ύμνος της Γαλλίας, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα», από την Orchester Divertimento του μαέστρου Ζάχια Ζιουανί, ενώ η γαλλική σημαία υψώθηκε προς την οροφή του Σταδίου από τη Γαλλία.
Η τελετή ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τούς Αγώνες και το τραγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» από τη Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.
Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα -παραδοσιακά- μπήκε πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή. Συνολικά 205 σημαιοφόροι των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπαικής ομάδας προσφύγων, εισήλθαν με τη σειρά τους στο στάδιο, παρελαύνοντας σε μια σκηνή που συμβολικά αναπαριστά έναν… επίπεδο κύκλο. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.
Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι 2024, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, ντυμένος με κοστούμι είναι εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου. Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).
Ακολούθησε ένα σόου διάρκειας 40 λεπτών που «σκηνοθέτησε» ο Τομά Ζολί, με την κωδική ονομασία «Ρεκόρ», δίνοντας έμφαση την ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Ένας εξωγήινος έρχεται στη γη και μαθαίνει για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελλάδα είχε την τιμητική της, με τον εθνικό μας ύμνο να ακούγεται στο Σταντ Ντε Φρανς, ενώ την εμφάνισή της έκανε και η Νίκη της Σαμοθράκης.
Ο Γάλλος πιανίστας και τραγουδιστής της όπερας Μπέντζαμιν Μπερχμάιν, τραγούδησε τον Ύμνο στον Απόλλωνα, ενώ ο Αλέιν Ροσέ έπαιξε πιάνο ενώ ήταν κρεμασμένος κάθετα στον αέρα.
Εντυπωσιακές εικόνες ακολούθησαν, με τους πέντε ολυμπιακούς δακτυλίους να αναδύονται από το δάπεδο του σταδίου και να σηκώνονται στον αέρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, συνόδευαν μουσικά την παράσταση η συμφωνική ορχήστρα Divertimento, με τα παιδιά της σχολής master του Fontainebleau.
Ένα μεγάλο μουσικό πάρτι στήθηκε στο Σταντ Ντε Φρανς με τραγούδια όλων των ειδών, που ξεσήκωσαν τους αθλητές και τους θεατές.
«Το “αντίο” είναι πάντα δύσκολο», τόνισε ο Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρισιού 2024, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη διοργάνωση των «Αγώνων μιας νέας εποχής».
Η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984 συνοδεύτηκε με την παρουσία της Σιμόν Μπάιλς, αλλά και του Τομ Κρουζ, που έκανε είσοδο από την κορυφή του Σταντ Ντε Φρανς έως το κέντρο της σκηνής.
Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R τραγούδησε τον αμερικανικό ύμνο, ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή) μετέφερε την Ολυμπιακή σημαία από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, σε βίντεο που έχουν γυριστεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η ζωντανή σύνδεση με το Λος Άντζελες επιφύλασσε μια ακόμα έκπληξη, καθώς εμφανίστηκε το γνωστό συγκρότημα Red Hot Chilli Pepers. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και τραγούδησε η Billie Eilish, o Snoop Dogg, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και παρακολουθούσε από κοντά τους Αγώνες, αλλά και ο Dr Dre.
Η τελετή λήξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε με τη συγκινητική στιγμή του σβησίματος της φλόγας. Ο Τόμας Μπαχ κήρυξε το τέλος των Αγώνων και ο Λεόν Μαρσάν έσβησε τη φλόγα, μαζί με τους έξι αθλητές που βρίσκονταν στη σκηνή και εκπροσωπούσαν τις πέντε ηπείρους και την ομάδα των προσφύγων. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανανέωσε το ραντεβού όλων σε τέσσερα χρόνια στο Λος Άντζελες.
Η εντυπωσιακή βραδιά έκλεισε με το «My Way», εκτελεσμένο από τη Yseult και πολλά πυροτεχνήματα.