Τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εξέθεσε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο και την κρίση στη Γεωργία Toivo Klaar, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο JAMnews.
«Η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, η συνεργασία για την τύχη των αγνοουμένων και οι προσπάθειες αποναρκοθέτησης είναι αποφασιστικά στοιχεία για τη διαρκή ειρήνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Toivo Klaar και συμπλήρωσε ότι «για μένα ολόκληρη η διαδικασία εξομάλυνσης αφορά τους ανθρώπους και συνεπώς τις ανθρωπιστικές υποθέσεις», είπε στο JAMnews.
«Προσωπικά με λυπεί το γεγονός ότι δεν καταφέραμε ακόμα να προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτά τα θέματα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα παραμείνει βασικό ζήτημα για τον διάδοχό μου», δήλωσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 θα υπηρετεί ως πρέσβης της ΕΕ στο Ουζμπεκιστάν.
Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ
Ειδικά για τους Αρμένιους που εγκατέλειψαν το Αρτσάχ, ο Klaar δήλωσε ότι, κατά την ΕΕ, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ (το Αρτσάχ στα αρμενικά) θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και ότι θα υπάρξουν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν για την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή τους στην περιοχή καταγωγής τους.
«Το Αζερμπαϊτζάν έχει υποχρέωση να διευκολύνει την επιστροφή των Αρμενίων του Καραμπάχ στα πατρογονικά τους σπίτια. Ελπίζω ότι η εχθρότητα και η βία μπορούν επιτέλους να αντιστραφούν μια για πάντα, προς όφελος όλων των πληθυσμών της περιοχής. Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής στο θέμα. Το Αζερμπαϊτζάν έχει μια υποχρέωση από αυτή την άποψη, την οποία, όπως μου φαίνεται, δεν αρνείται» σημείωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους Αρμένιους που ζούσαν σε άλλα μέρη του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Μπακού, ή των Αζερμπαϊτζάνων που ζούσαν στην Αρμενία.
«Μερικές φορές άλλα ζητήματα θίγονται σε αυτό το πλαίσιο, όπως το ζήτημα του λεγόμενου “Δυτικού Αζερμπαϊτζάν”. Για μένα, αυτά είναι εντελώς ξεχωριστά ερωτήματα που δεν μπορούν να αναμειχθούν. Φυσικά θα πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται τα μέρη όπου έχουν ζήσει οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, ή ακόμη και να επιστρέψουν εκεί, εάν το επιθυμούν, και αυτό θα πρέπει επίσης να είναι συνέπεια της ομαλοποίησης, αλλά αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα από τους Αρμένιους του Καραμπάχ», κατέληξε.
Πηγή: armenpress.am