Οι ξένοι πολίτες που εγκαταλείπουν μαζικά τη Βηρυτό και οι οδηγίες των υπουργείων Εξωτερικών που τους ζητούν να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο είναι μια από τις ενδείξεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ έριξε το πρώτο κομμάτι του ντόμινο σκοτώνοντας τον Φουάτ Σουκρ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ. Λίγες ώρες αργότερα έπεφτε νεκρός στην Τεχεράνη ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Και ενώ για τον δεύτερο θάνατο δεν υπάρχει «ανάληψη ευθύνης» από το Ισραήλ (κάτι τέτοιο, όπως τονίζουν αναλυτές, θα νομιμοποιούσε μια άμεση απάντηση από το Ιράν), στην περίπτωση του Φουάτ Σουκρ τα πράγματα είναι διαφορετικά – ενδεχομένως να θεωρείται ότι ο Λίβανος είναι πιο… εύκολος αντίπαλος.
Σε κάθε περίπτωση η Δύση πιστεύει ότι μια ιρανική απάντηση είναι θέμα χρόνου, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για μια νέα φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο Αxios, που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, η ανάφλεξη μπορεί να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα.
Το Ισραήλ πάντως προσπαθεί να θωρακιστεί, την ώρα που το χάσμα ανάμεσα σε Νετανιάχου και στρατό βαθαίνει, και οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Οι ΗΠΑ (σύμμαχος του Ισραήλ) προχωρούν στην ανάπτυξη περισσότερων πολεμικών μέσων στη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας προληπτικά και αμυντικά μέτρα, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Φίνερ αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Ο στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση, ο στόχος μας είναι η αποτροπή, ο στόχος μας είναι η άμυνα του Ισραήλ», είπε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CBS.
Συμπυκνώνοντας τις τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ΝBC ότι αναμένονται κύματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν και τον νότιο Λίβανο, που μάλιστα θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
«Θα προσπαθήσουν να μας εξαντλήσουν» εκτίμησε, προσθέτοντας ότι είναι αφόρητες οι αμερικανικές πιέσεις για επίτευξη εκεχειρίας.
Όπως μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12, ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μπενανίμ Νετανιάχου την περασμένη Πέμπτη, φέρεται να του είπε: «Σταμάτα να με κοροϊδεύεις».
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη, η πρώτη σε 20 χρόνια, για μια «ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης». Διπλωματικές προσπάθειες κάνει και η Αίγυπτος – η Wall Street Journal σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι οι Ιρανοί φέρονται να είπαν σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορούν εάν πυροδοτήσουν έναν γενικευμένο πόλεμο.