Μια πολυμαθής ξεναγός, η οποία μπορεί να δώσει πληροφορίες σε 33 γλώσσες –και από φέτος και στην ποντιακή διάλεκτο–, είναι η «Περσεφόνη», το ρομπότ που… έπιασε δουλειά στο Σπήλαιο Αλιστράτης. Δημιούργημα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο που να συνοδεύει τους επισκέπτες στα πρώτα μέτρα της εμπειρίας μέσα στο σπήλαιο.
Με αφορμή την προσθήκη της ποντιακής διαλέκτου και της επιστροφής (φέτος είναι η τρίτη «εργασιακή» χρονιά για το ρομπότ, το οποίο έκανε διάλειμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας), χθες ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος έκανε αγιασμό, παρουσία του δημάρχου Νέας Ζίχνης Παντελή Μπόζη, ο οποίος τόνισε ότι η «Περσεφόνη» έχει κάνει ακόμα πιο γνωστό το σπήλαιο.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη δήλωση, καθώς η επισκεψιμότητα έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 10%.
Για να προστεθεί η ποντιακή διάλεκτος, το ρομπότ μεταφέρθηκε στην Κρήτη, πίσω στο εργαστήριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Σερρών, οι διαχειριστές του σπηλαίου θέλησαν να τιμήσουν το γεγονός.
Για την υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέας σημαντική ήταν η βοήθεια που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» Παύλος Καρυπίδης, ενώ καταλυτική ήταν η συμβολή των φιλολόγων Γιάννη Ρωμανίδη και Γιούλης Γεωργιάδου.
Το ρομπότ πήρε το όνομά του από το μύθο σύμφωνα με τον οποίο στο βάθος του σπηλαίου που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Αγγίτη υπάρχουν μυστικά περάσματα. Μέσα από αυτά, και περνώντας από τις «Φλόγες», τους κόκκινους σταλακτίτες που φτάνουν τα 35 μέτρα, ο Πλούτωνας οδήγησε την Περσεφόνη στο βασίλειό του, στον Άδη.