Πόσο εφικτό είναι η Μέση Ανατολή να μην παραδοθεί στις φλόγες μιας ευρείας περιφερειακής σύγκρουσης; Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια διαταράσσει ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη ισορροπία – ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ενταφιάζεται στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος, εν μέσω πιέσεων για αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του.
Η επίσημη κηδεία έγινε χθες στην Τεχεράνη. Η Χαμάς αξίωσε να πραγματοποιηθούν «πορείες οργής από κάθε τζαμί» αφού ολοκληρωθεί η προσευχή της Παρασκευής.
Ο ενταφιασμός θα γίνει σε νεκροταφείο στη Λουσάιλ, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας του Κατάρ, με παρόντες ηγέτες του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου – η Τουρκία κήρυξε μια μέρα εθνικού πένθους και στην Αγια-Σοφιά έγινε συμβολική κηδεία παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ (που «έχασε» ανώτατο διοικητή μετά από στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό), θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι πίσω από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Προς το παρόν δεν υπάρχει… ανάληψη ευθύνης, καθώς εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ξεκάθαρη αιτία πολέμου.
Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Οι New York Times, επικαλούμενοι πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, ανέφεραν ότι πυροδοτήθηκε βόμβα που ήταν κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτήριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία της ιρανικής πρωτεύουσας.
«Το Ισραήλ δεν ξέρει ποιες κόκκινες γραμμές παραβίασε» δήλωσε χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα – το βράδυ ανακοινώθηκε ότι εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου τμήματος. Από τη μεριά τους οι αντάρτες Χούθι της υποστήριξαν πως θα υπάρξει «στρατιωτική απάντηση».
Με «με σκληρή τιμωρία» απείλησε το Ισραήλ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στους New York Times είπαν ότι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας προχθές Τετάρτη, διέταξε να εξαπολυθούν απευθείας πλήγματα στο Ισραήλ.
Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό εντείνουν την ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Από τη μία είναι το Ισραήλ με τους συμμάχους του –με κυριότερο τις ΗΠΑ–, και από την άλλη το Ιράν και δυνάμεις προσκείμενες σε αυτό στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες πως το Ισραήλ έχει «πολύ υψηλό επίπεδο» προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, «αμυντικό ή επιθετικό», σύμφωνα με το γραφείο του.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους ο Τζο Μπάιντεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολά και Χούθι», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Μερικές ώρες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς δεν βοηθά να «διευθετηθεί» η κατάσταση.