Σημαντικά προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με άλλες χώρες έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική είναι η μείωση κατά 28,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, των εξαγωγών εμπορευμάτων από την Τουρκία στη Ρωσία
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία TurkStat (χθες 31 Ιουλίου) ότι οι εξαγωγές σε αυτή την περίοδο έφτασαν τα 4,16 δισεκατομμύρια δολάρια, από 5,6 δισ. δολάρια.
Η εφημερίδα RBC συνδέει τη μείωση των εξαγωγών με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, οι οποίες δυσχεραίνουν τις πληρωμές.
Τα προβλήματα με τις πληρωμές δημιουργήθηκαν μετά το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο θεσπίζει μηχανισμό κυρώσεων κατά τραπεζών τρίτων χωρών που συνεργάζονται με το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Τον Ιούνιο οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριέλαβαν όλες τις εταιρείες και όλα τα φυσικά πρόσωπα στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις νωρίτερα, στον κατάλογο των εχόντων σχέσεις με το στρατιωτικό- βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Στον ίδιο κατάλογο θα συμπεριληφθούν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις μελλοντικά.
Πρόσφατα η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγή στη χρηματοπιστωτική αγορά έγραψε ότι περίπου το 80% των πληρωμών από τη Ρωσία προς την Κίνα επιστρέφονται πίσω επειδή οι κινεζικές τράπεζες φοβούνται τις δευτερογενείς κυρώσεις.
Tο Bloomberg έγραψε επίσης πρόσφατα σε άρθρο του (Russian Miner Nornickel Weighs Projects in New Top Market China) ότι η ρωσική εταιρεία Nornickel προσπαθεί να ανοίξει εργοστάσιο στην Κίνα για να αποφύγει τα προβλήματα με τις εξαγωγές μετάλλων στην Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλός της Nornickel, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, δήλωσε ότι ο λόγος που τον αναγκάζει να ανοίξει εργοστάσιο στην Κίνα συνίσταται στο ότι λόγω των κυρώσεων έχει γίνει αδύνατον να εισάγει εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων στη Ρωσία.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από Svoboda.org