Η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα είναι φημισμένη και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός ωστόσο την έκανε κάπως διαφορετικά.
Εύκολη, απολαυστική και νόστιμη, δεν γίνεται αλοιφή αλλά έχει εμφανή τα κομμάτια της ψητής μελιτζάνας και απίστευτα βοτανικά αρώματα.
Καλό θα είναι να την σερβίρουμε ζεστή, διότι έτσι αναδεικνύονται άριστα τα αρώματα από το σκόρδο, το λαδόξιδο και τα μυρωδικά.
ΥΛΙΚΑ
4 μελιτζάνες φλάσκες |
3-4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες |
½ μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό |
½ μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο |
150 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη |
24 ντοματίνια ψιλοκομμένα |
70 ml ξίδι |
150 ml ελαιόλαδο |
αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για να ετοιμάσουμε τη μελιτζανοσαλάτα, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις βάζουμε στο ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 30’ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ψηθούν καλά (μπορούμε να τις ψήσουμε και στα κάρβουνα· γίνονται πολύ πιο νόστιμες, αλλά απαιτούν περισσότερη δουλειά).
- Αφού τις ψήσουμε, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή τις αφήνουμε ολόκληρες (ό,τι μας αρέσει περισσότερο).
- Σερβίρουμε τις μελιτζάνες στα πιάτα και στολίζουμε με τα σκόρδα, τα ντοματίνια, τα καρύδια, το μαϊντανό και το δυόσμο.
- Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και περιχύνουμε από πάνω. Είναι έτοιμες για το τραπέζι.