Όταν οι μαθητές του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης κλήθηκαν από τη δασκάλα των αγγλικών τους να δημιουργήσουν ένα βίντεο με θέμα τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κανείς τους –ούτε η ίδια η δασκάλα– δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε να βραβευτεί από την ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση Shakespeare Birthplace Trust και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 10′, που δημιούργησαν 20 (πολύ) νεαροί σκηνοθέτες της Ε’ τάξης και ταξιδεύει τους θεατές στη βασιλεία της Ελισάβετ Α’, κατά την οποία άκμασαν οι τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο.
Χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία, σχέδια, σκίτσα, εικόνες αλλά και πολύχρωμες κούκλες –έτοιμες ή άλλες, ξύλινες, που ζωγράφισαν μόνα τους–, τα παιδιά παρουσίασαν το πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα θέατρα στο Λονδίνο, πώς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου και πώς ήταν το πλαίσιο στο οποίο έζησε και δημιούργησε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένας από τους πιο σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς.
Η ταινία με τον τίτλο Elizabethan Theatre ανακηρύχθηκε από την ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση Shakespeare Birthplace Trust ως η καλύτερη ταινία ή κινούμενο σχέδιο με θέμα τον Shakespeare, από νεαρούς σκηνοθέτες ηλικίας 7-11 ετών, ενώ απέσπασε και το «Βραβείο καλύτερης ταινίας animation» στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας.
«Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια από την οργάνωση, η οποία διαχειρίζεται τα κληρονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα του Σαίξπηρ στη γενέτειρά του. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, με αφορμή τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ συμμετέχουν παιδιά από διάφορες ηλικιακές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Αγγλικών των μαθητών του Διαπολιτισμικού Σχολείου, Χρύσα Νικολοπούλου.
Η καθηγήτρια αναφέρει ότι το βίντεο των παιδιών αρχικά συμπεριλήφθηκε στις τρεις καλύτερες συμμετοχές για την ηλικία έως 11 χρονών και στη συνέχεια αναδείχτηκε στην κορυφή των φιναλίστ.
«Άριστα εκτελεσμένη η ταινία»
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, η εκπρόσωπος των διαχειριστών της οργάνωσης «Shakespeare Birthplace Trust», Ρεμπέκα Ντομπς (Rebecca Dobbs), χαρακτήρισε την ταινία πνευματώδη, δημιουργική, ενημερωτική και άριστα εκτελεσμένη και έκανε λόγο για ένα «κινούμενο σχέδιο stop motion, που είναι μια απόλαυση να το βλέπεις και μας δίδαξε τόσα πολλά». Η ταινία θα προβάλλεται αυτό το καλοκαίρι στο Shakespeare’s New Place, την τελευταία κατοικία του Σαίξπηρ, ενώ ο διευθυντής του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Στέργιος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για μια πολύ μεγάλη διάκριση. «Είναι πολύ μεγάλη διάκριση να σε τιμά το Ίδρυμα και να δείχνει την ταινία το καλοκαίρι. Όλο αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για εμάς», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η αφορμή για το ντοκιμαντέρ
Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό Χρ. Νικολοπούλου, η ιδέα για το ντοκιμαντέρ δεν είχε να κάνει με έναν διαγωνισμό. «Είχα μια επιθυμία να κάνω ένα βίντεο που να αφορά τον Σαίξπηρ και την εποχή του, γιατί είναι κομμάτι της αγγλικής κουλτούρας και ασχολούμαστε με αυτό με τα παιδιά κάθε χρόνο. Επειδή δεν μπορούσα να βρω το κατάλληλο βίντεο που να είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και να περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, αποφάσισα να τους ρωτήσω αν θέλουν να το κάνουμε μαζί. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε έχει να κάνει με μη παραδοσιακή διδασκαλία. Οπότε ξεκινήσαμε σιγά σιγά, με σκοπό να φτιάξουμε κάτι που θα μπορούν και οι συνάδελφοι των αγγλικών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο να το δείξουν στα δικά τους τα παιδιά».
Όσο για τη διαδικασία, σημειώνει ότι τα παιδιά αρχικά συγκέντρωσαν στοιχεία για την εποχή, μετά βρήκαν υλικό, διάβασαν και κράτησαν σημειώσεις, εξασκήθηκαν σε αφηγηματικές τεχνικές, ζωγράφισαν στο ξύλο τους χαρακτήρες και στο τέλος δημιουργήθηκε η αφήγηση πρώτα στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά.
Η είδηση για τη διεθνή διάκριση προκάλεσε μεγάλη χαρά στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε γνωστό ότι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που δημιουργήθηκε μέσα από την ίδια διαδικασία, διακρίθηκε σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής.
Η ταινία παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο, στο χρονικό διάστημα από 12:40 ως 20:15