Πρόεδρος της Βενεζουέλας παραμένει ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη για τρίτη φορά εξασφαλίζοντας πάνω από το 51% των ψήφων και… διαψεύδοντας τα exit polls που έδιναν την εξουσία στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.
Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), με καταμετρημένο το 80% ο Νικολάς Μαδούρο είχε λάβει 51,2% και ο αντίπαλός του 44,2%.
Ο επικεφαλής του CNE Έλβις Αμορόσο ήταν κατηγορηματικός, ότι η νίκη ανήκει στον νυν πρόεδρο, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 59%.
Το αποτέλεσμα αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε το 70% των ψήφων – ως εκ τούτου αρνείται να αναγνωρίσει την καταμέτρηση που ανακοίνωσε το CNE.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας, ενώ οκτώ λατινοαμερικάνικες χώρες (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη) χαρακτήρισαν «απολύτως αναγκαίο» να υπάρξουν εγγυήσεις πως έχει γίνει απολύτως σεβαστή η λαϊκή βούληση.
Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο –ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή– σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά· ταυτόχρονα απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο «λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».
Πάντως, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε ότι η επανεκλογή του «αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας», επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως οι εκλογές έγιναν με διαφάνεια.