Μοιάζει απίστευτο αλλά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ύπαρξης, δεν είναι ακατόρθωτο να μάθει κανείς ελληνικά μέσα σ’ ένα μήνα! Καρπός της σκέψης και της συνεργασίας δύο φωτισμένων καθηγητών του ΑΠΘ, της Πόντιας Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού και του Ιωάννη Καζάζη, έως σήμερα, το πρόγραμμα “ΙΑΣΩΝ” έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε περισσότερους από 1.035 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.
Φέτος, οι τυχεροί ήταν 19 φοιτητές από εννέα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν.
Οι υπότροφοι του προγράμματος, αριστούχοι στα πανεπιστήμιά τους, παρακολούθησαν για ένα μήνα εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και σε διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Χαράλαμπο Φείδα, παρουσίασαν στα… ελληνικά, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν.
Οι σπουδαστές παρακολούθησαν εξ αποστάσεως τα μαθήματα εκμάθησης στο Σχολείο Νέας Ελληνικής (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ, από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2024, ενώ παράλληλα, γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς ο ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων του ΣΝΕΓ, εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, περιελάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις, εικονικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.
«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που σήμερα ο “ΙΑΣΩΝ” γίνεται 30 ετών. Το 1994, δυο φωτισμένοι καθηγητές του ΑΠΘ, ο Γιάννης Καζάζης και η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, οραματίστηκαν, σχεδίασαν και άρχισαν να υλοποιούν το όραμά τους που το έδωσαν το όνομα “ΙΑΣΩΝ”. Η επιλογή του ονόματος κάθε άλλο και τυχαία είναι, καθώς με αυτόν τον τρόπο σκέφτηκαν να επιστρέψουν “το χρυσόμαλλο δέρας” – σε μορφή Ελληνικής γλώσσας, στην πανάρχαια κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, τον Εύξεινο Πόντο», σημείωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» δρ Δημήτρης Φωτιάδης.