Οι εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» για να τιμήσει την Αγία Μαρίνα αποτελούν σίγουρα θεσμό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλα τα ποντιακά σωματεία που σπεύδουν να διαγωνιστούν στο καθιερωμένο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας.
Φέτος ήταν η σειρά του 7ου Έτους, και όπως πάντα η προσέλευση ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα –αν μη τι άλλο– έμνοστα!
Ο αλευρένιος χαλβάς με πετιμέζι (με τον …υπότιτλο «Το γλυκό της Άννας») ήταν η συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου.
Και του χρόνου!
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι ελαιόλαδο |
2 ποτήρια αλεύρι |
1½ ποτήρι ζάχαρη |
½ ποτήρι πετιμέζι |
3 ποτήρια νερό |
1 κ.γ. κανέλα |
1 κ.γ. γαρίφαλο |
για το σερβίρισμα
σπασμένο καρύδι ή κανέλα και ζάχαρη, ή ακόμα και σουσάμι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πετιμέζι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις πάρει βρασμό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 για να διατηρηθεί ζεστό μέχρι να καβουρδίσουμε το αλεύρι.
- Παίρνουμε μια κατσαρόλα με μεγάλο ύψος, όπου θα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο.
- Μόλις το ελαιόλαδο κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, κάνοντας γρήγορες κινήσεις για να μην μας καεί.
- Μόλις το αλεύρι ροδίσει καλά, προσθέτουμε το σιρόπι σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας γρήγορα.
- Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει και να δένει, το αφαιρούμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Το μίγμα θα σφίξει αρκετά.
- Στη συνεχεία, παίρνουμε κουταλιές και δίνουμε σχήμα σφαιρικό.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι, ζάχαρη και κανέλα.