Ύποπτος για ενδεχόμενη επιχείρηση αποσταθεροποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, φέρεται να είναι Ρώσος σεφ που συνελήφθη από τις γαλλικές Αρχές και μετά από μήνες παρακολουθήσεων.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι, ο 40χρονος άνδρας συνελήφθη, χθες Τρίτη, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του ύστερα από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών. Τα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι του εγείρουν «φόβους για την πρόθεσή του να οργανώσει κάτι που θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως αναφέρεται.
Ο συλληφθείς έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση και αντιμετωπίζει έως και 30 χρόνια ποινή κάθειρξης, αναφέρει η ανακοίνωση.
Πάντως η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση περί προσωρινής κράτησης.
Η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη αρκετές ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, έγραψε ότι οι αρχές βρήκαν μια ταυτότητα που έφερε ο Ρώσος, η οποία υποδήλωνε ότι είχε εργαστεί για μια μονάδα υπό την διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).
Ήταν καιρό υπό παρακολούθηση
Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τον παρακολουθούσαν επί μήνες.
Το ύποπτο τηλεφώνημά του προς τον σύνδεσμό του φέρεται ότι εντοπίστηκε τον Μάιο, όταν επέστρεφε από ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος έχασε την πτήση προς το Παρίσι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και επέστρεψε τελικά μέσω Βουλγαρίας, οπότε και έγινε η παρακολούθηση.
Διπλωματικά έγγραφα στο σπίτι του
Στις 6 το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί της επίλεκτης ταξιαρχίας έρευνας και επέμβασης (BRI), που κλήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του υπόπτου στην Rue Saint-Denis, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα.
Στην κατ’ οίκον έρευνα φέρονται να εντοπίστηκαν «έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος».
Πριν από λίγα 24ωρα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι οι Αρχές είχαν ελέγξει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα πριν από τους αγώνες. «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός δεν χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις ή για να επικρίνουν και μερικές φορές ακόμη και να λένε ψέματα για τη Γαλλία και τους Γάλλους», είχε πει ο Νταρμανέν.