Έξι χρόνια από τη μεγάλη εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον προσωπικό τους Γολγοθά περιμένοντας δικαίωση. Οι 21 κατηγορούμενοι κάθισαν χθες (22/7) και πάλι στο εδώλιο. Είναι η έκτη συνεδρίαση για τη φονική πυρκαγιά, μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.
O χρόνος ωστόσο για τους περισσότερους επιζώντες από τη φονική πυρκαγιά έχει σταματήσει στις 23 Ιουλίου 2018.
Ο Γιάρεκ βρισκόταν στο Μάτι για διακοπές με την οικογένειά του. Η 38χρονη γυναίκα του και ο 9χρονος γιος του κάηκαν. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, βρίσκεται πίσω στο σημείο μηδέν. «Προσπαθούσα να τους βρω, η γυναίκα μου πήρε τηλέφωνο τον αδερφό μου στην Πολωνία και του είπε “είμαστε καλά, μπαίνουμε σε μια βάρκα για τη Ραφήνα” και του ζήτησε να ψάξει να βρει εμένα» λέει, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Αν και για τον πιο οδυνηρό λόγο, ο Γιάρεκ τα τελευταία έξι χρόνια θεωρεί το Μάτι δεύτερο σπίτι του. Έχει αφήσει τη δουλειά του στην Πολωνία, και περιμένει τη δεύτερη δικαστική απόφαση.
«Στην πραγματικότητα κάθε μέρα για εμάς είναι επέτειος και κάθε μέρα δικάσιμη είναι μια κηδεία, αυτό δεν το έχει καταλάβει κανένας» αναφέρει ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης. «Αυτό που συνέβη ήταν πρωτόγνωρο για εμάς, δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ, εγώ προσωπικά βρήκα άνθρωπο καμένο στην άκρη του δρόμου σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα και ήταν καρβουνιασμένος» λέει κάτοικος της περιοχής.
Η δίκη
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εθνική τραγωδία του Ματιού είναι στην αρχή της. Σε έξι συνεδριάσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί διαδικαστικά θέματα και αιτήματα, πριν ξεκινήσουν να αφηγούνται τον εφιάλτη οι συγγενείς αυτών που χάθηκαν.
«Έξι χρόνια τώρα η υπόθεσή μας έχει μείνει στα τυπικά: για τυπικούς λόγους δεν αναβαθμίστηκε ποτέ σε κακούργημα, για τυπικούς λόγους δεν είναι εδώ όσοι θα έπρεπε να είναι σαν κατηγορούμενοι» τονίζει ο Άρης Χερουβείμ, συγγενής τεσσάρων θυμάτων.
Μετά την εισαγγελική έφεση, η δίκη για την τραγωδία της ανατολικής Αττικής γίνεται από μηδενική βάση και για τους 21 κατηγορούμενους. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί μόλις έξι (πέντε πρώην υψηλόβαθμοι της Πυροσβεστικής και ο ηλικιωμένος που άναψε τη φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα στο Νταού Πεντέλης). Οι ποινές τους ήταν από τρία έως 111 χρόνια φυλάκιση, που μετατράπηκαν σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως για όλους.
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι πραγματοποιούνται σήμερα, 23 Ιουλίου 2024. Τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Στις 09:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. του Αγ. Ιωάννη στο Νέο Βουτζά, και στις 09:30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας Νικολάου.
Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος. Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (ΝΑΟΜΑ). Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από το ΝΑΟΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.
Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει επίσης χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος:
104 πλωτά φαναράκια θα αφεθούν στη θάλασσα «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».