Σχημάτισαν με τα σώματά τους το «Κύπρος 1974» μπροστά από το ναό της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, της ξενιτεμένης Παναγίας. Πάνω από 500 νέες και νέοι που συμμετείχαν στο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, το 26ο, είπαν δυνατά «Κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται» – άλλωστε η ετήσια συνάντηση ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Το βράδυ του Σαββάτου, το τελευταίο του Συναπαντήματος, όπως κάθε φορά όλοι γλέντησαν ενωμένοι, πιασμένοι χέρι με χέρι, στης «Σαντάς τ’ οσπίτ».
Το πρωί της Κυριακής, ο προσφυγικής καταγωγής μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε μνημόσυνο για τους πεσὀντες στην Κύπρο και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρωτοψάλτη του Ιδρύματος Βασίλη Φωτιάδη, ο οποίος κάθε χρόνο έδινε το παρών στο Συναπάντημα από το ψαλτήρι του.
«Αυτήν την ελευθερία που χαρίζει ο Θεός σε όσους τον πιστεύουν και τον ακολουθούν επέλεξαν οι πατέρες μας στον Πόντο. Με αυτήν αντιμετώπισαν και τις δυσκολίες και τους διωγμούς και τα μαρτύρια στα οποία τους υπέβαλαν οι αλλόθρησκοι κατακτητές προκειμένου να κάμψουν το φρόνημά τους, να αρνηθούν την πίστη τους, ώστε στη συνέχεια να ξεχάσουν και την εθνική τους ταυτότητα» είπε στο κήρυγμά του.
Τόνισε ακόμα ότι το Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά είναι και ένα προσκύνημα αλλά και μια αναβάπτιση στα ήθη και τα έθιμα των πατέρων και των προγόνων, στη γλώσσα, την ιστορία, τη μουσική και το χορό «που αποτελεί τη σφραγίδα της ταυτότητάς σας και σας κάνει να αισθάνεσθε ελεύθεροι απ’ όλα εκείνα που κρατούν δέσμιους πολλούς συνομηλίκους σας».
Ο κ. Παντελεήμονας κάλεσε τους νέους και τις νέες να κρατήσουν τις παραδόσεις και την ιστορία, «γιατί αυτά κράτησαν το έθνος μας, κράτησαν τον ποντιακό ελληνισμό αλλά και τον κυπριακό ελληνισμό αδούλωτο, ακόμα και όταν ήταν σκλαβωμένος». Και κατάληξε με το ότι είναι χρέος να μην ξεχνούμε και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του ελληνισμού, και του κυπριακού και του ποντιακού.
Μετά τη θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Συναπαντἠματος και οι απονομές των αναμνηστικών διπλωμάτων, και όπως κάθε χρόνο ο τρανός χορός μπροστά από το ναό της Παναγίας Σουμελά.
Επίσης, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους των κτητόρων της Μονής. Αμβρόσιου Σουμελιώτη, Φίλωνα Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη, όπως και στην προτομή του Λεωνίδα Ιασονίδη.