Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η απόφαση της Δέσποινας Βανδή να μην εμφανιστεί σε φιλανθρωπική συναυλία του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας (TEV) στην Κρήνη (Τσεσμέ) της Σμύρνης, ενώ όσο περνούν οι ώρες, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, κορυφώνεται η ρητορική μίσους σε βάρος της.
Οι Τούρκοι δεν μπορούν να δεχθούν τη ματαίωση της εμφάνισής της επειδή δεν ήθελε να τραγουδήσει με φόντο την προσωπογραφία του Μουσταφά Κεμάλ, και χρησιμοποιώντας τα πληκτρολόγιά τους νομίζουν ότι κάνουν… εξωτερική πολιτική.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της δημάρχου Κρήνης Λαλ Ντενιζλί που αναφέρθηκε στην ποντιακής καταγωγής τραγουδίστρια με υποτιμητικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εθνικιστικά τσιτάτα, χιλιάδες Τούρκοι έχουν πλημμυρίσει με αισχρά σχόλια τα προφίλ της Δέσποινας Βανδή στα social media αλλά και τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων την καλούν να μην ξαναπεράσει τα σύνορα της χώρας τους ή να φύγει κολυμπώντας όπως οι Έλληνες στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ υπογραμμίζουν πως θα έπρεπε να σεβαστεί έναν από τους σπουδαιότερους ηγέτες σε όλον τον κόσμο, τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ!
Η Δέσποινα Βανδή στην ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV (Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας) καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή». Επιπλέον η ποντιακής καταγωγής ερμηνεύτρια στην ανάρτησή της εκφράζει το σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.
«Εμβατήριο της Σμύρνης»
Το κενό που προέκυψε στην εκδήλωση κάλυψε η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία, μαζί με το ακροατήριο, τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», έναν ύμνο που υιοθετούν κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές, εξυμνώντας την είσοδο του Μουσταφά Κεμάλ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.
Ανθίζουν τα λουλούδια στα βουνά της Σμύρνης,
ο χρυσός ήλιος ρίχνει τις πλεξούδες του.
Σαν τον αέρα φεύγουν οι ηττημένοι εχθροί.
Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά, μπράβο!
Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομά σου.
Στα βουνά της Σμύρνης έμεινα,
έγραψα στο βιβλίο αυτούς που θυσιάστηκαν.
Αγκάλιασα τα ορφανά παιδάκια,
καημένη μάνα αυτή ήταν η μοίρα μου –
το αίμα μου να θυσιαστεί για την ωραία πατρίδα.
Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά, μπράβο!
Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομα σου. […]