Στην πόλη που ιδρύθηκε το 1927 από Μικρασιάτες, τη Νέα Κίο Αργολίδας, υπάρχει ένα θρησκευτικό κειμήλιο με μεγάλη συναισθηματική αξία. Είναι η Παναγία που προστατεύει τους πρόσφυγες, η Τριχερούσα ή Κουκουζέλισσα.
Η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, όπως και τέσσερις ακόμα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και μόλις ιδρύθηκε η Νέα Κίος τοποθετήθηκαν στο ναό της Θεομάνας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Προέρχονται από την Κίο της Βιθυνίας, το επίνειο της Προύσας.
Χθες, παραμονή της γιορτής της Σύναξης της Παναγίας της Τριχερούσας, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας από τον ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Αργολίδας αρχιμανδρίτη Λεόντιο Ξηνταρόπουλο.
Την εικόνα την διέσωσε η Ζωή Πιππίδου, η οποία την έκοψε στη μέση για να καταφέρει να την κρύψει από τους Τούρκους. Είναι ξεχωριστή διότι υπάρχει ένας συνδυασμός μοναδικός για τα ελληνοχριστιανικά δεδομένα: της Παναγίας της Κουκουζέλισσας της Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Μονής Χιλιανδαρίου.
Εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλισσα της Μεγίστης Λαύρας. Επίσης υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλιανδαρίου και στο θαύμα της Παναγίας.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι. Η Παναγία παρουσιάστηκε στο όνειρό του και τον παρακίνησε να συνεχίσει τους ψαλμούς, λέγοντας ότι θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα.