Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στο Θρυλόριο για τις φετινές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς».
Το σήμα για την εκκίνηση δίνεται αύριο, Παρασκευή 12 Ιουλίου, με την υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην εκκλησία του οικισμού.
Και φέτος, για ακόμα μια χρονιά, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις και δράσεις που θα αναδείξουν τον ποντιακό πολιτιστικό πλούτο, όπως αυτός εκφράζεται από το τραγούδι, το χορό, την ποντιακή γλώσσα αλλά και το φαγητό, με επίκεντρο το εορτάζον παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας.
Το ευφάνταστο βίντεο με το οποίο διαφημίστηκε το 7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στα social media
Για τις δράσεις μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, που καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και να διασκεδάσει με τους κατοίκους του οικισμού, σε μια μεγάλη γιορτή της ποντιακής παράδοσης.
Μεταφέροντας την παράδοση στις επόμενες γενιές
Οι δράσεις ξεκίνησαν δειλά πριν από περίπου 30 χρόνια, και πλέον έχουν γίνει πολυήμερες, αναδεικνύοντας την παράδοση και τις ιστορίες των κατοίκων του οικισμού, με ποντιακή μουσική, λαογραφία, ιστορία, ποντιακό θέατρο και ποντιακό φαγητό.
«Δεν αρκούμαστε να κάνουμε μόνο το πανηγύρι το βράδυ της παραμονής, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε όλα τα κομμάτια της παράδοσής μας, για να τα γευτούν και οι νέες γενιές» σημείωσε η πρόεδρος του σωματείου, «μεταφέροντας την σε αυτές που δεν έχουν την τύχη να μεγαλώσουν με τους πρώτους πρόσφυγες που έφεραν τα έθιμά και τις ιστορίες τους από τον Πόντο.
»Εδώ έρχεται λοιπόν ο Σύλλογος, για να γίνει φορέας αυτής της παράδοσης, μέσα και από τις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες».
Γεύση από την ποντιακή παράδοση
Ξεχωριστή θέση κατέχει πλέον στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το 7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που φέτος θα λάβει χώρα το Σάββατο 13 Ιουλίου, μια απαιτητική από άποψη προετοιμασίας και εκτέλεσης εκδήλωση, που όμως αξίζει τον κόπο γιατί είναι μια πολύ όμορφη συνάντηση ποντιακών συλλόγων από όλη τη βόρεια Ελλάδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, με συμμετοχές από Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κοζάνη και όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
«Όλοι μαζί προσπαθούμε για την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς, και της υγιεινής ποντιακής κουζίνας» ανέφερε η Χρ. Μαυρίδου, «σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας».
Η Χρύσα Μαυρίδου καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να προσέλθουν στην κεντρική πλατεία του Θρυλορίου για να δουν τα μέλη των συλλόγων να μαγειρεύουν, αλλά και να γευτούν τα εδέσματα που δημιουργούνται με πολύ μεράκι και κόπο.
Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων είναι ο Νίκος Λυγερός (στρατηγικός σύμβουλος), με τη βοήθεια του οποίου στήθηκε αυτή η προσπάθεια, διακεκριμένοι σεφ, ο Θωμάς Σαββίδης (βιολόγος-χημικός, καθηγητής Βοτανικής ΑΠΘ), και η Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγός των παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου γης».
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των διαγωνιζόμενων φαγητών η Ελένη Βασιλειάδου θα στήσει εργαστήριο παρασκευής του παραδοσιακού ποντιακού τυριού «τυρομύτζ’ τη Παρχαρομάνας» στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει και το κοινό.
Καταγραφή συνταγών από διαφορετικές περιοχές του Πόντου
Το ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε η Χρ. Μαυρίδου, είναι πως καταγράφονται οι συνταγές των συμμετεχόντων, που πολλές φορές, ανάλογα και με την περιοχή, είναι διαφορετικές ακόμα και για τα ίδια πιάτα. Με αυτό τον τρόπο καταγράφονται ιδιαίτερες συνταγές, ακόμα και καινούρια ποντιακά πιάτα από μια περιοχή που δεν μαγειρεύονται σε άλλη.
Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και μετά από επτά χρόνια πραγματοποίησης της Ποντιακής Γαστρονομίας, ανάμεσα στις φετινές συνταγές υπάρχουν κάποιες που δεν είναι γνωστές στο Θρυλόριο, και δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά, που θα καταγραφούν για να διασωθούν για τις επόμενες γενιές.
Επίσης είναι σημαντικό πως γυναίκες της δεύτερης γενιάς, παιδιά προσφύγων από τον Πόντο, συμμετέχουν και αυτές στους διαγωνισμούς, παρουσιάζοντας πιο άμεσα τις συνταγές που ήρθαν από τον Πόντο.
Το Φεστιβάλ τέλος αποτελεί έναυσμα για πολλούς ποντιακούς συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα να κινητοποιηθούν και να προσπαθήσουν να αναδείξουν το ποντιακό φαγητό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής παράδοσης.
«Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε πια τη γιαγιά να τα μαγειρεύει, πρέπει να το βάλουμε στο σύγχρονο τραπέζι, και έχει θέση στο σύγχρονο τραπέζι η ποντιακή κουζίνα» τόνισε η Χρύσα Μαυρίδου, για να συμπληρώσει πως στην ενίσχυση της παράδοσης εντάσσεται και η εκδήλωση Παιδικής Ποντιακής Γαστρονομίας το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιουλίου στην Πλατεία Θρυλορίου, με μάγειρες μικρά παιδιά.
Κορύφωση με το πανηγύρι
Όσο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου θα προβληθούν αποσπάσματα από τις παραστάσεις που ανέβασε θεατρικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», σε κείμενα του Σάββα Σαλπιγγίδη, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 16 Ιουλίου με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, τον οποίο θα ακολουθήσει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων Ποντίων «Αργοναύτες» Προαστίου Δράμας, και Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος.
Στη συνέχεια, στην πλατεία του Θρυλορίου θα λάβει χώρα παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες: Γιώργος Ιωαννίδης (τραγούδι), Μπάμπης Κεμανετζίδης (λύρα και κλαρίνο), Λάκης Παναγιωτίδης (πλήκτρα), Γιώργος Πετρίδης (ντραμς), Γιάννης Τσακλίδης (τραγούδι), Κώστας Σαπρανίδης (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο), Στέφανος Αυγετίδης (αρμόνιο), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Λάζαρος Ελευθεριάδης (νταούλι) και Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι) εγγυώνται πολύωρο κέφι!
Οι εκδηλώσεις κλείνουν το πρωί της Τετάρτης στην Αγία Μαρίνα, με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.