Μια πολύ κερδοφόρα… μπίζνα, στην οποία συμμετείχαν ενεργά τουλάχιστον ένα στέλεχος της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας και δημοτικοί υπάλληλοι, είχε στηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, με εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία, ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν έγινε καταγγελία για μια 43χρονη γυναίκα που σε συνεργασία με δημοτικούς υπαλλήλους έπαιρνε χρήματα από καταστηματάρχες ώστε να μην τους γίνει έλεγχος. Όπως αποδείχθηκε, εκείνη μαζί με έναν 64χρονο άνδρα ήταν τα ηγετικά στελέχη· δεν εργάζονται σε δήμο, αλλά είχαν στρατολογήσει διάφορους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών.
Ακόμα, στο κύκλωμα συμμετείχε ένας 41χρονος (συγγενικό πρόσωπο της αρχηγού), ο οποίος είχε ρόλο εισπράκτορα και ταμία. Έπαιρνε τα χρήματα από τους καταστηματάρχες, τα αποθήκευε και στη συνέχεια τα διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης.
Ρόλο εισπράκτορα και συνοδού είχε και ένας 55χρονος, ενώ τα χρήματα αποθηκεύονταν στο σπίτι 75χρονης, η οποία έχει συγγενική σχέση με την αρχηγό και τον 41χρονο.
Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος είχαν θέσεις στον δημόσιο τομέα που σχετίζονται με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.).
Τα αρχηγικά μέλη ήταν αυτά που προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας. Όποιοι αρνούνταν τον εκβιασμό και δεν πλήρωναν για «προστασία» δέχονταν στοχευμένους ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώνονταν συγκεκριμένες παραβάσεις.
Όσοι πάλι πλήρωναν, λάμβαναν και μια… εξτρά υπηρεσία, καθώς ενημερώνονταν έγκαιρα για επικείμενο έλεγχο.
Η ταρίφα ήταν από 6.000 έως 16.000 ευρώ το χρόνο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 1.500 το χρόνο για περίπτερα. Επίσης το κύκλωμα έλαβε αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.
Ο «μισθός» ανάλογα με τη θέση διαμορφωνόταν ως εξής:
• Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: Από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
• Υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
• Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
• Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των 700.000 ευρώ το χρόνο.