Μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον της κοινότητας έστειλαν τα… 48α γενέθλια της πολιτιστικής μητέρας των Ποντίων της Αυστραλίας. Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης γιόρταζε και είχε κοντά της πλήθος κόσμου – τα εισιτήρια για την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του ναού της Υπαπαντής του Κυρίου είχαν εξαντληθεί από τον Μάιο.
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και των δύο Ομοσπονδιών, αλλά και ποντιακών σωματείων από το Σίδνεϊ, το Περθ και την Καμπέρα.
Κάνοντας έναν απολογισμό για αυτόν τον σχεδόν μισό αιώνα δράσης, η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης σημειώνει ότι ήταν ένας δύσκολος δρόμος, αλλά με επιτυχίες πέρα από κάθε προσδοκία. Μία από αυτές είναι το νεανικότερο Διοικητικό Συμβούλιο σε όλο τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και μια αξιόλογη περιουσία «που παραδόθηκε σε στιβαρά χέρια».
Πεποίθηση όλων είναι ότι υπηρετήθηκε και θα συνεχίσει να υπηρετείται ο καταστατικός σκοπός του σωματείου, και ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες που θα «εξερευνηθούν» με νέο όραμα.
«Ικανοποιημένος και αισιόδοξος» για όλο τον ποντιακό ελληνισμό της Αυστραλίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Τσεπραϊλίδης, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως συγκινημένος για τον αριθμό των χορευτών και χορευτριών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Και φέτος, την έναρξη έκαναν οι μικροί μουσικοί που εντυπωσίασαν – στο τραγούδι Νίκος Ψυχογιός, στις λύρες ο Κωνσταντίνος Ψυχογιός και ο Πέτρος Τσομπανόπουλος και στο νταούλι ο Αλέξανδρος Πηλαλίδης.
Οι δε χορευτικές ομάδες απέδωσαν 20 χορούς με τις παραλλαγές τους από 11 περιοχές του Πόντου, προσφέροντας ένα ταξίδι από τη Σαμψούντα μέχρι το Βατούμ, περνώντας από τα Κοτύωρα την Κερασούντα και την Τραπεζούντα, και από τη Νικόπολη και τα μεταλλεία του Ακ Νταγ Ματέν, στο όρος Μελά στη Ματσούκα και από εκεί στη Σινώπη.
Η βραδιά έκλεισε με ένα μεγάλο γλέντι, με τον Κυριάκο Φωτιάδη που ταξίδεψε από το Σίδνεϊ και τον Γιάννη Καράδη στο τραγούδι, τους Αλέξανδρο Πιλαλίδη και Δημήτρη Τσομπανόπουλο στα νταούλια, τους Κώστα Κωστίδη και Στέφανο Λεβογιάννη στη λύρα, τον Μιχάλη Βασιλείου στο αγγείο και τον Γιώργο Μπλέτα στα πλήκτρα.