Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις στη θητεία του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να παραδώσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας δίχως εκπλήξεις, αφού ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κούρσα, διότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ασκούσε τα καθήκοντά του από τον Οκτώβριο του 2014 και ήταν ο πρώτος επικεφαλής του ΝΑΤΟ από χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία. Η θητεία του ξεκίνησε με φόντο τις ανταπαραθέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η τελευταία παράταση στη θητεία του δόθηκε τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε μήνυμά του ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον Μαρκ Ρούτε «ένθερμο υποστηρικτή της ατλαντικής συνεργασίας, ισχυρό ηγέτη και άνθρωπο που οικοδομεί συναινέσεις».
Ο Μαρκ Ρούτε, που στις 2 Ιουλίου θα παραδώσει τα ηνία στη νέα ολλανδική κυβέρνηση, είναι σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας. Πέρσι ηγήθηκε ενός διεθνούς συνασπισμού που έχει στόχο την παράδοση F-16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση των πιλότων. Εξάλλου τους τελευταίους μήνες στην πρωθυπουργία υπέγραψε 10ετή αμυντική συμφωνία με το Κίεβο.
Κυβέρνησε σχεδόν 14 χρόνια, εξασκώντας την ικανότητά του να επιτυγχάνει συναινέσεις. Κομβικό σημείο στη θητεία του η κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία το 2014, για την οποία η Ολλανδία κατηγορεί τη Ρωσία. Τα 196 από τα 298 θύματα ήταν Ολλανδοί.
Μέχρι τότε ασχολούταν κυρίως με την εσωτερική πολιτική σκηνή, όμως η τραγωδία τον ώθησε να στραφεί περισσότερο προς τα έξω και να αναλάβει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για την μετανάστευση, το χρέος και την απάντηση στην πανδημία.
Υπό την ηγεσία του η Ολλανδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ –με βάση τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ–, προσέφερε μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυροβολικό, drones και πυρομαχικά στο Κίεβο, και επένδυσε πολύ στην άμυνά της.