Μια εμβληματική φωτογραφία, από την Τραπεζούντα του 1890, που φυλάσσεται στο Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας τη Μνήμη» και είναι γεμάτη ιστορία.
Για τους πρωταγωνιστές της, τα μέλη της οικογένειας του Γεωργίου Ιωάννου Σειρηνόπουλου και της Παρυσάτιδος Σειρηνοπούλου, γράφει η απόγονός τους Μαρία Σειρηνοπούλου 120 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού Σωματείου.
«Στο κέντρο της φωτογραφίας, καθισμένοι, ο προπαππούς μου Γεώργιος Ιωάννου Σειρηνόπουλος (1825-1900) και η προγιαγιά μου, ντυμένη την ποντιακή ενδυμασία, η Παρύσατις ή Παρέσσα Σειρηνοπούλου (1830-1915), το γένος Γεωργίου Αμοιρόγλη. Τριγύρω τους εικονίζονται όλα τα παιδιά τους, δηλ. οι δυο γιοι και οι πέντε κόρες τους, με έναν γαμπρό (τον όρθιο άνδρα στην άκρη δεξιά), ενώ τα τρία μικρά κοριτσάκια στα πόδια των παππούδων είναι τα πρώτα εγγονάκια τους.
»Ειδικότερα, εικονίζονται: Όρθιοι από αριστερά: ο παππούς μου Κωνσταντίνος Σειρηνόπουλος (1860-1923), η Πολυξένη Σειρηνοπούλου (1856-1942), μετέπειτα σύζυγος Ιωάννη Χατζηκακουλίδη, ο Ιωάννης Σειρηνόπουλος (1858-1902), η Ειρήνη Σειρηνοπούλου (1868-1951), μετέπειτα σύζυγος Δημητρίου Πατσάκωφ, η Θεοδοσία Σειρηνοπούλου (1864-1948), μετέπειτα σύζυγος Ελευθεριάδου, ενώ δίπλα της, στην άκρη δεξιά όρθιος στέκει ο σύζυγος της Ελένης, Γεώργιος Κουστουλίδης, η Ελένη Σειρηνοπούλου (1854-1941) είναι η καθισμενη γυναίκα δεξιά στη φωτογραφία, εμπρός από τον σύζυγό της, Γεώργιο Κουστουλίδη.
»Καθισμένη αριστερά στη φωτογραφία, εμπρός από τον παππού μου Κωνσταντίνο, είναι η Σοφία Σειρηνοπούλου, σύζυγος Γρηγορίου Θεοφύλακτου (1852-1934).
»Τα τρία κοριτσάκια είναι τα πρώτα παιδιά της Σοφίας Σειρηνοπούλου, συζύγου Γρηγορίου Θεοφύλακτου. Το μικρό κοριτσάκι που στηρίζεται τρυφερά στην αγκαλιά του παππού του (στο κέντρο της φωτογραφίας) είναι η Άννη, μετέπειτα σύζυγος Στακτόπουλου (η τραγική μητέρα του Γρήγορη Στακτόπουλου… πολλά χρόνια αργότερα)».
Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Στακτόπουλος
Γεννημένος το 1910 στην Τραπεζούντα του Πόντου, ο Στακτόπουλος ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 1930 τελείωσε το Αμερικανικό Kολέγιο Ανατόλια και μέχρι το 1940 εργάστηκε στην εφημερίδα Φως της Θεσσαλονίκης. Στην κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και την περίοδο 1945-1946 ήταν μέλος του ΚΚΕ από το οποίο διαγράφτηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Το 1946 έπιασε δουλεία στην εφημερίδα Μακεδονία και από το 1947 έγινε ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και της αθηναϊκής εφημερίδας Ελευθερία. Ήταν δραστήριο μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ).
Στις 14 Αυγούστου 1948, ο Στακτόπουλος, τρεις μήνες μετά την ανακάλυψη του πτώματος του Τζορτζ Πολκ, συλλαμβάνεται ως ύποπτος για το φόνο.
Οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και μετά από βασανιστήρια «ομολόγησε» τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Πολκ. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και έμεινε στις φυλακές για 12 χρόνια.
Ο Στακτόπουλος μέχρι το θάνατό του, το 1998, προσπάθησε να επαναλάβει την αναψηλάφηση της υπόθεσης προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε όλα τα ένδικα αιτήματα, παρά το πλήθος νέων στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ο δημοσιογράφος και τα ιστορικά γεγονότα που συνηγορούν έκτοτε με όσα έχουν δει το φως από ερευνητές και ιστορικούς.