Υπάρχουν 50 μέρες μέσα στο χρόνο που οι ψυχές των αγαπημένων ανεβαίνουν στον πάνω κόσμο – αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι Πόντιοι ότι συμβαίνει από την Ανάσταση μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι, την τελευταία ημέρα τις αποχαιρετούν με ένα τραπέζι, σαν σε γιορτή· μόνο που το στρώνουν τα κοιμητήρια, με τρισάγιο, πλούσια φαγητά, λύρα, τραγούδι, και γιατί όχι χορό.
Πρόκειται για το ποντιακό ταφικό έθιμο, με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα του Πάσχα ή τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ανάλογα με την παράδοση κάθε περιοχής.
Στο προσφυγικό Θρυλόριο Ροδόπης, το οποίο έλκει το όνομά του από τον Ύπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών Τζορτζ Τρελόαρ, τη Δευτέρα στο κοιμητήριο του χωριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» προσκάλεσε τον κόσμο για να γιορτάσει ένα έθιμο που δεν αναβιώνει, αλλά συνεχίζει να ζει μέσα στις ποντιακές κοινότητες.
«Το έθιμο ήρθε από τον Πόντο. Οι δικοί μας το κράτησαν πάρα πολλά χρόνια, αλλά κάποια στιγμή σταμάτησε. Εμείς όμως σαν σύλλογος, κατά την αναζήτηση των εθίμων, το επαναφέραμε στη ζωή του χωριού μας. Η αναβίωσή του κρατά γύρω στα 30 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 η πρόεδρος του σωματείου Χρύσα Μαυρίδου.