Με περίσσια χάρη και ιδιαίτερη προσήλωση σε αυτό που κάνει, ο σχεδόν 16χρονος Αρσένιος Ορφανίδης πήρε θέση πίσω από το μικρόφωνο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, λίγο πριν το Πάσχα του 2024. Είχε δίπλα του τον λυράρη ξάδερφό του και λίγο μεγαλύτερό του σε ηλικία Δημήτρη Ορφανίδη αλλά και αρκετή αγωνία που δε φάνηκε σε καμία στιγμή στο κοινό. Μόλις έβγαλε τους πρώτους λαρυγγισμούς, τραγουδώντας ποντιακή παραδοσιακή μουσική, οι θεατές ενθουσιάστηκαν.
Η σκέψη των περισσότερων επικεντρώθηκε στην ιδέα ότι στο χώρο του ποντιακού πενταγράμμου ένα νέο αστέρι γεννιέται.
Προκειμένου να τραγουδήσει ο μικρός Αρσένιος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση Πόντος-Αρμενία Ματωμένη Γη, έκανε πρόταση στον πατέρα του Γιώργο, η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, η οποία ήταν εκ των συνιδιοργανωτών.
Η οικογένεια του Αρσένιου δέχθηκε με χαρά την πρόταση και αμέσως ο μικρός ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιμέλεια την προετοιμασία, έχοντας συμπαραστάτες τους δασκάλους του στη μουσική, Γιάννη Γκόσιο και Παναγιώτη Ασλανίδη, ο οποίος έπαιξε λύρα πλάι στον πατριάρχη του ποντιακού τραγουδιού Χρύσανθο.
«Μετά από πολλές μέρες προετοιμασίας με τον ξάδερφό μου και πολλές διορθώσεις που μου έκαναν οι δάσκαλοί μου, κατάφερα να βγω στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Ασλανίδης μου έλεγε πώς να “μπαίνω” στα τραγούδια, πώς να τα λέω, τον τρόπο να χωρίζω τις λέξεις. Πιστεύω ότι βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήταν μία μοναδική εμπειρία για μένα, την οποία θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή», λέει στο pontosnews.gr ο Αρσένιος Ορφανίδης.
Με τα τύμπανα η πρώτη επαφή με τη μουσική
Στην ποντιογειτονιά των Ανθοκήπων Πολίχνης γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 2008 ο Αρσένιος Ορφανίδης. Η καταγωγή του είναι 100% ποντιακή και έλκεται από την Πάφρα, τη Γαλίαινα και τη Σάντα.
Η επαφή του με την ποντιακή μουσική αλλά και την ποντιακή διάλεκτο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία.
Ο παππούς του Μίμης Ορφανίδης μιλούσε στο σπίτι ποντιακά και ο θείος του Αναστάσιος Ορφανίδης παίζει λύρα. Στο σπίτι ήταν σχεδόν καθημερινά τα μουχαπέτια με λύρα και τραγούδι, με αποτέλεσμα ο Αρσένιος να έχει παραστάσεις από πολύ μικρή ηλικία. Επίσης, η μητέρα του Ειρήνη Ταχταλίδου, ήταν για πολλά χρόνια χορεύτρια στο Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Στον ίδιο σύλλογο από πολύ μικρή ηλiκία ξεκίνησε να χορεύει και ο Αρσένιος.
Τον Αρσένιο, από τότε που θυμάται τον εαυτό του, γοήτευε ο ήχος των κρουστών. Ήταν δεν ήταν τεσσάρων ετών, όταν έπαιρνε δύο μαρκαδόρους και χτυπούσε ρυθμικά τα καλοριφέρ του σπιτιού του. Λίγους μήνες μετά ο θείος του Αναστάσιος, παρήγγειλε νταούλι από την Αθήνα.
Όταν έφτασε, το πήρε ο μικρός στα χέρια του και άρχισε να παίζει σκοπούς. Τον άκουσε ο ντραμίστας Νίκος Φουντουκίδης και εντυπωσιάστηκε.
Γύρισε στον πατέρα του και του είπε «ο μικρός είναι φαινόμενο».
Στην ηλικία των έντεκα ετών ο Αρσένιος γράφτηκε στη Σχολή του Γιώργου Κορτσινίδη, για να μάθει νταούλι.
Λαρυγγισμοί που παραπέμπουν στον Χρύσανθο
Λίγο πριν φτάσει στην ηλικία των 12 ετών και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, ο μικρός άρχισε να τραγουδάει. Τον άκουσαν ο θείος του και ο τραγουδιστής Στέλιος Μαβίδης, που είναι κουμπάρος της οικογένειας και συμφώνησαν ότι οι λαρυγγισμοί του Αρσένιου παραπέμπουν στον Χρύσανθο. Στην ηλικία των 14 ετών ο Αρσένιος γράφτηκε στη Σχολή «Νότα-Νότα» για φωνητικά.
«Ο δάσκαλός μου ο Γιάννης Γκόσιος, εκτός του ότι μου μαθαίνει πώς να τραγουδάω σωστά, μου περιγράφει το νόημα του κάθε τραγουδιού, από ποιο μέρος του Πόντου προέρχεται, ποιος το τραγούδησε πρώτη φορά και πολλά άλλα. Εγώ όλα αυτά τα πλάθω στο μυαλό μου και τα κάνω εικόνες. Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στον Πόντο και να δω την πατρίδα των προγόνων μου, να δω, αν όλες αυτές οι εικόνες που έπλασα, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνει ο Αρσένιος.
Για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό ο 16χρονος τραγούδησε στη βάφτιση του παιδιού του Στέλιου Μαβίδη, του οποίου νονά είναι η αδερφή του Αρσένιου. Ακολούθησε εμφάνιση σε γάμο με 800 καλεσμένος και από τότε τραγούδησε και σε άλλους γάμους καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις.
Μετά την εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Αρσένιος Ορφανίδης τραγούδησε σε εκδήλωση για τη 19η Μαΐου, στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη και την ίδια ημέρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στο τουρνουά σκάκι που διοργάνωσε η ΠΟΠΣ προς τιμήν των 353.000 αθώων θυμάτων. Ακολούθησαν δύο εμφανίσεις στην Αγορά «Μοδιάνο» της Θεσσαλονίκης, επίσης σε εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Ο Αρσένιος Ορφανίδης, μαζί με τον ξάδερφό του, Δημήτρη, έχουν ανεβάσει πολλά βίντεο με τραγούδια τους στο youtube και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και γι’ αυτό διασκεδάζουν ταυτόχρονα παίζοντας μουσική.
Οι καλλιτέχνες που θαυμάζει
Ο 16χρονος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στους καλλιτέχνες που θαυμάζει και τους οποίους έχει ως πρότυπο.
«Θαυμάζω τη μοναδική φωνή του Χρύσανθου και τον Χρήστο Παρχαρίδη. Έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στον Γιώργο Ιωαννίδη, με τον οποίο καταγόμαστε από το ίδιο χωριό, την Τριανταφυλλιά Σερρών αλλά κυρίως διότι ταιριάζουν οι νότες μας στην υψιφωνία. Είναι όνειρό μου να τραγουδήσω στο ”Μίθριο”με τον Γιώργο Ιωαννίδη. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε έναν μοναδικό άνθρωπο, έναν θαυμάσιο λυράρη, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ, τον Παναγιώτη Ασλανίδη.
»Θέλω να φτάσω πολύ ψηλά στην ποντιακή μουσική και γι’ αυτό έχω αποφασίσει να κάνω τις ανώτερες δυνατές σπουδές και να αποκτήσω, όσα πτυχία μπορώ. Συζητάω να κάνω μαθήματα και βυζαντινής μουσικής αλλά ακόμα δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό με τους δασκάλους μου», τονίζει ο Αρσένιος Ορφανίδης.
Εκτός από τραγουδιστής και αυτοδίδακτος ντραμίστας ο Αρσένιος γράφει και στίχους. Πρόσφατα έγραψε ένα δίστιχο, το οποίο αφιέρωσε στα μάτια της μητέρας του.
Κλείνοντας ο 16χρονος θέλει, όπως λέει, να ευχαριστήσει, εκφράζοντας την επιθυμία ολόκληρης της οικογένειά του, όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι με τις πράξεις τους ενισχύουν το ποντιακό στοιχείο και προάγουν τον ποντιακό πολιτισμό. Στέκεται ιδιαίτερα σε δύο πολύ γνωστούς Ποντίους, τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Ιβάν Σαββίδη.