Σε θερμό κλίμα –και με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας επάνω τους– ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντώνται στην Πιονγκγιάνγκ για α επιβεβαιώσουν τη στενή τους συνεργασία και το κοινό μέτωπο κατά της Δύσης. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποδέχθηκε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο στο αεροδρόμιο, με μια αγκαλιά.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα εδώ και 24 χρόνια, εν μέσω καταγγελιών των ΗΠΑ για μεταφορές όπλων στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο ουκρανικό μέτωπο.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ρώσος πρόεδρος –ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ– ανέφερε ότι θα υπογραφεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, «με μακροπρόθεσμη προοπτική».
Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη των πολιτικών του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και χαιρέτισε τη στενή φιλία που βασίζεται στην «ισότητα και το σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων». Μίλησε ακόμα για τον αγώνα «ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ηγεμονικές πολιτικές των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Αυτό είναι το δεύτερο τετ α τετ των δύο ηγετών μέσα σε έναν χρόνο, μετά από το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στη ρωσική Άπω Ανατολή τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) περιέγραψε τη νέα συνάντηση ως ιστορικό γεγονός που αποδεικνύει το «αήττητο και την ανθεκτικότητα» της φιλίας και της ενότητας των δύο εθνών.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το ταξίδι είναι πιθανό να επικεντρωθεί στις αμυντικές σχέσεις, αν και οι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν δημοσίως τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, καθώς τυχόν συμφωνίες για όπλα θα παραβίαζαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ.
«Η Ρωσία χρειάζεται την οπλική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας λόγω του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Βόρεια Κορέα χρειάζεται την υποστήριξη της Ρωσίας όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα προηγμένα όπλα για να ανακουφίσει την πίεση από τις κυρώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Koh Yu-hwan, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dongguk.
Και πρόσθεσε: «Η πτυχή της στρατιωτικής συμμαχίας, ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από αυτό που ανακοινώνεται δημοσίως και αυτό που πραγματικά συζητείται στις συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών».
Από τη μεριά της η Τζένι Τάουν, διευθύντρια του Προγράμματος Κορέας του Κέντρου Stimson που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, τόνισε στο BBC ότι πρόκειται για μια συνεργασία (πολιτική, οικονομική και στρατιωτική) που δεν έχει παρατηρηθεί από τη Σοβιετική Εποχή. «Ενώ η βιωσιμότητα αυτής της σχέσης δεν έχει ακόμη φανεί, βραχυπρόθεσμα ο Πούτιν και ο Κιμ θα καρπωθούν τα οφέλη της αλληλεγγύης τους σε αυτό που έχουν πλαισιώσει ως πόλεμο κατά της Δύσης», υποστήριξε.
Οι δύο ηγέτες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «εναλλακτικό δίκτυο» που είναι πέρα από τις κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με τον Τζέφρι Λιούις, ειδικό στη Βόρεια Κορέα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury. «Οι ΗΠΑ και άλλοι θα συνεχίσουν να καταδικάζουν τη συνεργασία, αλλά εκτός από τις αυστηρές δηλώσεις, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουν», εκτίμησε.