Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, τα οποία δείχνουν ότι συντελούνται αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της Γης, γεγονός που μπορεί οδηγήσει στην αύξηση της διάρκειας της μέρας, ή πιο σωστά να επιμηκυνθεί το 24ωρο.
Ο πυκνός μεταλλικός πυρήνας της Γης υποχωρεί σε σχέση με την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα τη μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Εξετάζοντας τα δεδομένα σεισμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κίνηση του εσωτερικού πυρήνα του πλανήτη άρχισε να επιβραδύνεται γύρω στο 2010, επηρεάζοντας έστω και κατά λίγο την περιστροφή της Γης στο Διάστημα.
Τα στρώματα και ο μηχανισμός
Ο φλοιός είναι το βραχώδες εξωτερικό στρώμα όπου υπάρχει όλη η ζωή. Έχει πάχος μεταξύ 5 και 70 χλμ, και αποτελεί περίπου το 1% της Γης. Ο μανδύας είναι το μεγαλύτερο από τα στρώματα της Γης και αποτελείται από θερμούς βράχους.
Με πάχος περίπου 3.000 χλμ, αποτελεί το 84% του όγκου του πλανήτη μας.
Ο εξωτερικός πυρήνας έχει πάχος περίπου 2.000 χλμ, και αποτελείται από ένα στρώμα υγρού νικελίου και σιδήρου που θερμαίνεται στους 5.500 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι το στρώμα που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της Γης. […]
Διαβάστε τη συνέχεια στο naftemporiki.gr.