Στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επανήλθε με σημερινή του δήλωση ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος χαρακτήρισε την επαναλειτουργία σημαντική για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι την απόφαση θα την λάβει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Τεκίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk και όπως όλα δείχνουν υπάρχει κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπάρχει πραγματική πρόθεση από τον Ερντογάν να ανοίξει τη Σχολή, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πρόκειται για βήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού, βασικό στοιχείο του οποίου είναι όπως πάντα το τουρκικό παζάρι. Εξίσου βέβαιο είναι και ότι οι δηλώσεις του Τεκίν έχουν την έγκριση του Ερντογάν.
Στη συνέντευξη του ο Τούρκος υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Οι ίδιοι ήρθαν δύο φορές. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από την άποψη των δημοκρατικών αρχών και του κοσμικού κράτους. Προσωπική μου άποψη. Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε. Προς το παρόν, θα ετοιμάσουμε μια περίληψη για το θέμα αυτό από το 1844, από την ημερομηνία της ίδρυσής της μέχρι την ημερομηνία του κλεισίματός της. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και εάν μπορεί να ανοίξει νόμιμα».
Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας είχε κάνει και προ ημερών δηλώσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σε συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, στις 3 Ιουνίου, είχε πει ότι γίνονται ενέργειες όσον αφορά τη δυνατότητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή και οι οποίες ενέργειες θα γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την τουρκική εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ίδιος είχε δηλώσει και τότε ότι προσωπικά θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την εφαρμογή της κοσμικότητας».