Ένα έθιμο που έρχεται από τη Μικρασία και αναβιώνει την ημέρα της Αναλήψεως, στον Καράβολα του δήμου Ηρακλείου Κρήτης, είναι αυτό της «μαλλιαρής πέτρας».
Οι Μικρασιάτες επέλεγαν αυτή τη μέρα για να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο γιατί θεωρούσαν τα νερά καθαγιασμένα.
Μάλιστα βουτώντας αναζητούσαν μια πέτρα με βρύα, δηλαδή μια «μαλλιαρή πέτρα», για να είναι σίγουροι πως θα έχουν καλή τύχη.
Το έθιμο αναβίωσε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων. Οι συμμετέχοντες έβγαλαν τη «μαλλιαρή πέτρα» από τη θάλασσα, συζήτησαν για το έθιμο, διασκέδασαν με παραδοσιακή κρητική μουσική, χόρεψαν και απόλαυσαν εδέσματα αψηφώντας τον καύσωνα.
«Οι Μικρασιάτες που έκαναν τα πρώτα τους μπάνια της Αναλήψεως καθώς θεωρούσαν ότι τα νερά εκείνη την ημέρα είναι καθαγιασμένα και ανανεωτικά. Έσπρωχναν με τις παλάμες τους 40 φορές τα κύματα πριν βουτήξουν και οι γυναίκες έπαιρναν νερό από 40 κύματα για να το χρησιμοποιήσουν για θεραπευτικούς σκοπούς. Η μαλλιαρή πέτρα, η πέτρα με τα βρύα την οποία αναζητούσαν στο νερό βουτώντας ως τα γόνατα, θεωρούνταν το σύμβολο της ευφορίας και της καλής τύχης για αυτό και κάθε σπίτι έπαιρνε τη δική του πέτρα για να την επιστρέψει την επόμενη χρονιά και πάλι στη θάλασσα», δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Φιλαρέτη Χρονάκη- Δαφέρμου, προσθέτοντας ότι η αναβίωση των ηθών και των εθίμων αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα των ανθρώπων.