Το τελευταίο αντίο είπε, σήμερα, η Νέα Ιωνία στον Χάρη Σαπουντζάκη, έναν Μικρασιάτη ξεχωριστό που έφυγε από τούτο τον κόσμο αφήνοντας σπουδαίο έργο όχι μόνο ως εκπαιδευτικός αλλά και ως πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και η ταφή του έγινε στον νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, παρουσία της συζύγου, των παιδιών τους και πλήθους κόσμου.
Ο Σπαρταλής εκπαιδευτικός υπήρξε μια πολυσχιδής και δυναμική προσωπικότητα που διακρίθηκε για την κοινωνική του προσφορά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αναδείκνυε με κάθε ευκαιρία την ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων.
Γεννημένος στη Νέα Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες ήταν άνθρωπος ευγενικός και απλός. Είχε βαθιά γνώση για αμέτρητα θέματα και του άρεσε συνεχώς να μαθαίνει κι άλλο. Γιος του δάσκαλου Δαμιανού Σαπουντζάκη από τη Σπάρτη Μ. Ασίας και της υφάντρας Κυριακής Σεμερτζόγλου από την Αττάλεια, ο Χάρης Σαπουντζάκης είχε από πολύ νωρίς αντιληφθεί την πολύτιμη καταγωγή του αλλά και το βαρύ χρέος του.
Σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και στη συνέχεια ως σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές. Στη συνέχεια πέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές. Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Είχε δημοσιεύσει πλήθος δοκιμίων και εγχειριδίων παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου, ενώ είχε συγγράψει ή εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μ. Ασίας, ειδικότερα δε της Σπάρτης, της Πισιδίας και της Νέας Ιωνίας.
Κατά τη διάρκεια του βίου του διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος Παιδείας, καθώς και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, προσφέροντας τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία της πόλεως, ενώ από το έτος 1985 έως το 2019 εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας. Ως εκπρόσωπός της ήταν από τα μέλη της πρώτης διοίκησης της ΟΠΣΕ.
Το έτος 1993 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2016 την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δηλαδή το Μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Το 2020, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ του απένειμε το παράσημο του πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου για την πολύπτυχη προσφορά του στην πρόοδο της Νέας Ιωνίας, όσο και για την πολυσήμαντη συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Λυρή και είχαν τρία παιδιά την Κυριακή, τον Δαμιανό και την Ιωάννα.