Τα 100 χρόνια από την έλευση του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια γιορτάστηκαν για ένα διήμερο στο Νέο Προκόπι με μια μεγάλη πανήγυρη, με την ευκαιρία της εορτής του στις 27 Μαΐου.
Στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και η επανένωση της άφθαρτης δεξιάς χείρας του οσίου με το υπόλοιπο σώμα του.
Η χείρα είχε δοθεί από τους κατοίκους του παλαιού Προκοπίου το 1881 στον αντιπρόσωπο της Μονής Παντελεήμονος Αγίου Όρους Ιερομόναχο Διονύσιο, σε αντάλλαγμα για τη μεγάλη βοήθεια της Μονής στην ανέγερση του ναού του Οσίου πάνω στον τάφο του, και στη θέση της βρισκόταν ένα επίχρυσο ομοίωμα.
Κατά την έλευση του νέου μέλους του ιερού λειψάνου, πιστοί είχαν κατακλύσει όλο το χωριό στο Νέο Προκόπι, όπου ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος το παρέλαβε και το ένωσε με το ιερό σκήνωµα.
Πώς ήρθε το λείψανο στην Ελλάδα
Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του Αγίου άρχισε το 1773, όταν έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε μια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος όταν ήταν εν ζωή. Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στο ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε τίποτα.
Το ιερό λείψανο είχε μεταφερθεί στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που επέβαιναν στο πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης»
Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, το πλοίο που μετέφερε το σκήνωμα του αγίου είχε φτάσει στη Ρόδο, αλλά δεν προχωρούσε. Αντίθετα, περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στο ίδιο σημείο. Ο κυβερνήτης απορούσε, και τότε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που είχε πάρει μαζί του κρυφά το ιερό λείψανο, εξήγησε στον πλοίαρχο ότι μέσα στο πλοίο, και μάλιστα στο αμπάρι, ήταν το ιερό λείψανο του οσίου Ιωάννου του Ρώσου.
Αμέσως ο κυβερνήτης διέταξε τη μεταφορά του ιερού σκηνώματος στο διαμέρισμα του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιούταν ως ευκτήριος οίκος, όπου το εναπέθεσαν και άναψαν το καντήλι. Μόνο τότε το πλοίο μπόρεσε να ξαναμπεί στην πορεία του.
Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, οι πρόσφυγες δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.