Για την συναρπαστική ιστορία της εύρεσης, της διάσωσης και της μεταφοράς στην Ελλάδα του ομφάλιου των Κομνηνών μιλά ρεπορτάζ του Δημήτρη Αθανασόπουλου που προβάλλεται στο ertflix.
Πρόκειται για ένα μαρμάρινο εξαιρετικής σπουδαιότητας κειμήλιο της ιστορίας του Πόντου, το οποίο διασώθηκε από την Μικρασιατική Καταστροφή όταν φυγαδεύτηκε μέσα από την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, αφού αυτή είχε μετατραπεί σε οθωμανικό τζαμί.
Όλα άρχισαν όταν το 1860 ελήφθη απόφαση να γίνουν εργασίες στο ναό για τις οποίες ορίστηκε υπεύθυνος ο φημισμένος αρχιμάστορας Ελευθέριος Χατζη Μουράτ Βαφειάδης.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην αυτοθυσία και την ευρηματικότητα που χρειάστηκε προκειμένου το διαχρονικό αυτό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού να περάσει κάτω από τη μύτη των Οθωμανών και να φτάσει στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομφάλιο που απεικονίζει έναν αετό ο οποίος κατασπαράζει λαγό μέσα σε αμπέλι συμβολίζει τη νίκη του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας έναντι των Σελτζούκων στη θέση Αμπέλι.
Την ιστορία έκανε γνωστή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μέσα από το ποίημά του, με τίτλο: «Ο μαρμάρινος δίσκος της Τραπεζούντας», από την ποιητική του συλλογή «Η πιο βαθιά πληγή».
Στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Αθανασόπουλου μιλά για το ομφάλιο και την ιστορία του κειμηλίου η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, όπου και εκτίθεται σε περίοπτη θέση.
Δείτε το εδώ.