Μια εβδομάδα αργότερα, αλλά με σεβασμό και συγκίνηση, η Νάουσα τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων – στις 19 Μαΐου συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης που σηματοδοτήθηκε από την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα.
Την περασμένη Κυριακή ήταν όλοι και όλες εκεί, στο κάλεσμα της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης».
Το πρωί της Κυριακής του Παραλύτου ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμονας τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση των 353.000 ψυχών, στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
«Και μπορεί πολλές φορές να αισθάνονται οι Πόντιοι –και να αισθανόμαστε όλοι όπως ο παραλυτικός του Ευαγγελίου–, και να επαναλαμβάνουμε τα λόγια του “Κύριε, άνθρωπον ουκ έχον”, για να κατανοήσει το μεγάλο πλήγμα, τη γενοκτονία δηλαδή που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός, δεν θα πρέπει όμως να απογοητευόμεθα. Αντίθετα, μιμούμενοι το παράδειγμα του παραλύτου αλλά και των πατέρων μας, να υπομένουμε και να επιμένουμε, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού και την αναγνώριση της Γενοκτονίας, με πίστη και ελπίδα στον Θεό» ανέφερε στο κήρυγμά του.
Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Δημοτικό Πάρκο. Ποντιακό μοιρολόι από την «Καμπάνα του Πόντου» απέδωσαν η Βίκη Παπαδόπουλου και ο Άρης Μιχαηλίδης, ενώ την επιμνημόσυνη ομιλία εκφώνησε η Στεφανία Τανιμανίδου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.