Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για να σωθούν οι άμαχοι, εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τα αεροπορικά πλήγματά του στη Ράφα. Το «τραγικό ατύχημα», σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, του βομβαρδισμού του καταυλισμού των προσφύγων φαίνεται ότι δεν πτοεί την ισραηλινή πολεμική μηχανή – το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως για να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν την πολιτική αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναμένεται να κάνουν σήμερα τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Στη Ράφα –τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, κατά το Ισραήλ– ο στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις. Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν με φόντο το βομβαρδισμό του καταυλισμού το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος έχει απολογισμό 45 νεκρούς και 249 τραυματίες, καθώς προκλήθηκε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».
«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».
Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα. «Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Κόλαση πάνω στη γη»
Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου –η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό «ανθρωπιστική ζώνη»–, δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.
Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.
«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο 24χρονος Μοχάμαντ Χαμάντ. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους “μάρτυρες”. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».
«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.
Μετά το Διεθνές Δικαστήριο
Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός στον καταυλισμό έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από τη Ράφα οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ –την ευθύνη ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς–, και δύο ημέρες έπειτα από νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαστικού θεσμού του ΟΗΕ που την Παρασκευή έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στην πόλη.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις έχουν αναγκάσει σε σχεδόν τρεις εβδομάδες περίπου 800.000 Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή – με άλλα λόγια, άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα λόγω του πολέμου εκτοπίστηκαν εκ νέου.
Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καταδίκασε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός.
Από την πλευρά του, το Κατάρ προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες μεσολάβησης «ενδέχεται να γίνουν πιο περίπλοκες», την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι απειλείται άμεσα λιμός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία βρίσκονται εκτός λειτουργίας.