Όταν βλέπουμε αγκινάρες στον πάγκο της λαϊκής, συνήθως το μυαλό μας πάει αμέσως στις πιο συνηθισμένες συνταγές – δηλαδή «αλά πολίτα» ή με κουκιά, αρακά κτλ. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί συνδυασμοί στους οποίους ταιριάζει αυτό το (και όμορφο) λαχανικό με τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες.
Η αγκινάρα είναι –μεταξύ πολλών άλλων– αντιοξειδωτική, διουρητική, με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδανική για τη μείωση της χοληστερόλης.
Την συναντάμε σε πολλά νηστίσιμα πιάτα, αλλά και σε συνδυασμό με κιμά (για παράδειγμα, αν ψάξετε θα βρείτε παραλλαγές του μουσακά όπου η αγκινάρα αντικαθιστά την πατάτα ή τη μελιτζάνα). Εδώ, τις βάζουμε στο φούρνο και κάνουμε παπουτσάκια!
Και μια υπενθύμιση: Και οι κατεψυγμένες καλές είναι, αλλά δεν συγκρίνονται με τις φρέσκιες.
ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες (μόλις τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν) |
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα |
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ |
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη |
1 μέτριο καρότο, τριμμένο |
1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, ψιλοκομμένο |
300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη |
100 ml κρασί ξηρό, λευκό |
1 φύλλο δάφνης |
1 κ.γ. ρίγανη ξερή |
1 κ.γ. βασιλικός ξερός |
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό |
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη |
2 κ.σ. ελαιόλαδο |
αλάτι |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τις αγκινάρες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για περίπου 15’ (μέχρι να μισομαλακώσουν). Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
- Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. και σοτάρουμε τον κιμά 3-4’, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3’, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το καρότο, τη δάφνη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα ντομάτας.
- Ανακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20’, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Σε μέτριο ταψί, που να χωράει τις αγκινάρες σε μία στρώση, απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του σκεύους.
- Ρίχνουμε 150 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και τις βάζουμε στο ταψί σε μία στρώση.
- Ψήνουμε για περίπου 30’, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την παρμεζάνα.
- Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο και με ένα κουτάλι καλύπτουμε τις αγκινάρες με το μίγμα του γιαουρτιού.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.